Novi zakon

RS: Stižu kazne za neprijavljivanje nasilja u obitelji

Bit će kažnjen i policijski službenik koji ne postupi u skladu s obavezama iz ovog zakona, koji će biti razmatran na sjednici Narodne skupštine RS-a 16. travnja.
Vijesti / Flash | 07. 04. 2019. u 13:34 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Republici Srpskoj (RS) u sljedećem razdoblju bit će novčano kažnjavane osobe koje ne prijave nasilje u obitelji.

Novim zakonom propisane su kazne pa i do 5.000 KM za zaposlene u organima zaštite, koji dođu do saznanja da je učinjeno, ili da postoji i najmanja sumnja da je učinjeno nasilje u obitelji, kao i građane i članove obitelji koji ne prijave nasilje u obitelji.

Bit će kažnjen i policijski službenik koji ne postupi u skladu s obavezama iz ovog zakona, koji će biti razmatran na sjednici Narodne skupštine RS-a 16. travnja.

Omogućeno je i pravo žrtve na pratnju osobe u koje ima povjerenje pri poduzimanju svih radnji u postupcima u kojima ostvaruje svoja prava, odnosno obaveza subjektima zaštite da omoguće prisustvo te osobe.

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji predviđeno je izricanje hitnih mjera zaštite žrtve, a u razdoblju od 30 dana mogu se izreći (ako za to postoje osnovi) i zaštitne mjere.

‘’Istovremeno, omogućava se primjena zaštitnih mjera kojima se učinitelju pruža pomoć tako što mu se omogućava da nauči nenasilne forme ponašanja u kriznim situacijama i da nauči da kontrolira svoje agresivne porive, te da se izliječi od određenih bolesti ovisnosti’’, navedeno je u predloženom zakonu.

Uvodi se obaveza svim subjektima zaštite da obavijeste žrtvu, na njoj razumljiv način, o svim pravima koja ima u skladu s ovim i drugim zakonima i o institucijama, organima, pravnim osobama i organizacijama koje pružaju pomoć, podršku i zaštitu, kao i mjera da se po svakoj prijavi nasilja u obitelji, procjenjuje rizik od ponavljanja nasilja i da se, u skladu s ovom procjenom, planira poduzimanje potrebnih radnji i mjera u pravcu sprečavanja učinitelja da ponovi nasilje i zaštiti žrtva.

Kopirati
Drag cursor here to close