Zaštita od uznemiravanja

RS prvi put u povijesti dobiva zakon o mobingu

U ovom dokumentu navedeno je da je uznemiravanje na radu svako ponašanje prema radniku, grupi radnika ili poslodavcu
Vijesti / Flash | 06. 08. 2020. u 08:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Do kraja ove godine, a možda i ranije, Srpska će konačno dobiti zakon o zaštiti od uznemiravanja na radu, potvrdili su za "Nezavisne novine" iz Saveza sindikata RS.

Dokument je upućen Vladi RS, koja treba utvrditi nacrt, nakon čega će uslijediti javne rasprave pa izrada prijedloga i potom usvajanje tog zakona.

U ovom dokumentu navedeno je da je uznemiravanje na radu svako ponašanje prema radniku, grupi radnika ili poslodavcu koje može nanijeti štetu fizičke, psihičke ili seksualne prirode.

"Uznemiravanje na radu može biti jednokratno ili kontinuirano, aktivno ili pasivno postupanje između radnika ili između radnika i pretpostavljenih, radnika nad pretpostavljenim ili od strane trećih osoba s kojima radnik dolazi u kontakt u obavljanju svojih poslova. Uznemiravanjem na radu smatra se i poticanje, izdavanje naloga ili navođenje drugih na uznemiravanje", piše u ovom dokumentu.

Strah i bol

Kako se dodaje, uznemiravanje na radu koje može nanijeti štetu tjlesne fizičke prirode predstavlja svaki tjelesni napad na radnika, neovisno od toga je li nastupila ozljeda, a koja je prouzrokovala strah, bol, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje za radnika.

Uznemiravanje na radu koje može nanijeti štetu psihičke prirode je, ističe se, svako ponašanje prema radniku kojim se ugrožava dostojanstvo, čast i ugled radnika, osobni i profesionalni integritet, a koje može nanijeti štetu fizičkom ili mentalnom zdravlju ili kompromitirati radnika.

"Uznemiravanje na radu koje može nanijeti štetu seksualne prirode je svako neželjeno verbalno, neverbalno ili fizičko ponašanje polne prirode kojim se ugrožava dostojanstvo radnika, a može uzrokovati zastrašujuće, neprijateljsko, degradirajuće, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje za radnika", ističe se u ovom zakonskom rješenju.

Radnik koji smatra da je izložen torturi ima pravo da podnese zahtjev za zaštitu kod poslodavca u roku od 30 dana od dana kada je posljednji put uznemiravan.

Tužba

Postupak za zaštitu od uznemiravanja na radu ostvaruje se kod poslodavca, Agencije za mirno rješavanje radnih sporova, organa nadležnog za inspekcijski nadzor i nadležnog suda.

Radnik koji smatra da je pretrpio uznemiravanje može da podnese prijedlog za mirno rješavanje spora Agenciji ili podići tužbu ako se postupak kod poslodavca obustavi bez zaključenog sporazuma.

Goran Stanković, generalni tajnik Saveza sindikata RS, podsjeća da ima sedam-osam godina kako su inicirali donošenje zakona o mobingu, odnosno sprečavanju uznemiravanja na radu jer su, kako dodaje, imali brojne prigovore, odnosno pritužbe radnika da se nad njima vrši mobing.

Kako je istaknuo, taj zakon je bio usuglašen na radnim grupama, te je ušao i u skupštinsku proceduru, ali je 2013. povučen, pred samo usvajanje, jer nije prošao na određenim skupštinskim odborima.

Očekivanja

To pitanje su potom sindikalci aktuelizirali, bilo je i kašnjenja zbog dešavanja u vezi s virusom korona, ali bi ovaj zakon konačno trebao da ugleda svjetlo dana.

"Mi očekujemo da će u trećem kvartalu taj posao biti završen, a najkasnije do kraja godine. Uglavnom, do kraja godine sigurno će Republika Srpska imati to novo zakonsko rješenje. Biće to prvi put u našoj povijesti da imamo zakon o sprečavanju uznemiravanja na radnom mjestu", rekao je Stanković za "Nezavisne novine".

Poslovna zajednica na ovaj zakon nema primjedbe. Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, ističe da je tekst ovog zakona usuglašen.

"I Sindikat i mi smo prihvatili takav zakon. Smatramo da se u privatnom sektoru ništa neće promijeniti. Taj zakon je, po nama, više usmjeren na događanja u javnom sektoru. Ja nikad ne dozvoljavam nikome da maltretira radnika, zato što mi radnik treba", rekao je Trivić za "Nezavisne novine".

Kopirati
Drag cursor here to close