Koordijsko tijelo

RS: Očekujemo veliki priliv migranata

Postoji i mogućnost da će snage FRONTEKS-a biti raspoređene na granici BiH i Hrvatske pa će ta granica još više i jače biti zatvorena, kazao je Ćulum
Vijesti / Flash | 27. 02. 2019. u 13:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U narednom razdoblju očekujemo veliki priliv migranata na područje Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske koji mogu znatno da destabiliziraju stanje sigurnosti. U ovoj godini smo otkrili 946 migranata koju su ušli na područje RS-a, najviše na područjima Policijskih uprava Banja Luka, Gradiška, Prijedor i Bijeljina i sve te migrante smo predali Službi za strance ili Graničnoj policiji, osim onih koji su izrazili namjeru za azil, izjavio je danas Darko Ćulum, direktor Policije RS, javlja Anadolija.

U obraćanju novinarima nakon sjednice Koordinacijskog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije RS-a Ćulum je rekao da će Policija RS i dalje intenzivno pratiti kretanje migranata u cilju zaštite osobne i imovinske sigurnosti građana.
On je istaknuo da su od početka godine otkrivena tri kazena djela krijumčarenja ljudi, a migranti su počinili po jedno razbojništvo, tešku krađu i krađu.

Zatvaranje granice BiH

"Policija RS intenzivno prati kretanje migranata i ne dozvoljavamo da se kreću bez nadzora policije upravo da zaštitimo osobnu i imovinsku sigurnost građana. ovdje je problem što migranti do BiH, koja je najzapadnija na ruti do EU dođu nesmetano. Oni nesmetano prolaze kroz Grčku, Makedoniju, Srbiju, Bugarsku, Albaniju, Crnu Goru, a onda ovdje imamo problem što Hrvatska sve jače kontrolira svoju granicu i granicu prema EU. Masa njih želi da ide iz BiH, ali ne mogu da pređu jer policija ne dozvoljava. Postoji i mogućnost da će snage FRONTEKS-a biti raspoređene na vanjski dio granice BiH u Hrvatsku pa će ta granica još više i jače biti zatvorena. Ako bude takav priliv migranata očekuje se ovdje zbilja problem kada je u pitanju migrantska kriza na što je Vlada RS i MUP upozoravali", kazao je Ćulum.

Na pitanje ima li ideja da se granica BiH zatvori, Ćulum je istaknuo da ima ideja, ali da se Oružane snage BiH ne mogu angažirati po važećem zakonu na zaštiti granice.

"To je 651 kilometar granice i to je teško zatvoriti. Ima identificiranih možda i 50 ilegalnih prijelaza gdje migranti prelaze sami i kuda se krijumčare", kazao je on.

Povećanje dolaska 100 posto

Istaknuao je da se uglavnom radi o ekonomskim migrantima koji dolaze 30 različitih zemalja i 90 posto njih nema nikakva dokumenta.

Od početka godine do prije sedam dana u BiH bilo je 1.500 migranata što je povećanje od 100 posto u odnosu na isti period prošle godine.

"Ne znamo kada će stići novi migrantski val, u Grčkoj je u pokretu 60.000 do 70.000 migranata, a dnevni ulazak je 300 tako da se očekuje da će dolaskom toplijeg vremena eskalirati migrantska kriza na području BiH", dodao je Ćulum.

Istaknuo je da zabrinjava i činjenica da među migrantima i mnogo sigurnosno zanimljivih osoba.

"Ima i pet, šest lica koji se mogu dovesti u vezu sa terorizmom i terorističkim aktivnostima, a u Unsko-sanskom kantonu ima 26 osoba koja se mogu dovesti u vezu sa ratnim djelovanjim u Siriji", dodao je on.

RS ne želi donacije

Miloš Stevanović, član Koordinacijskog tijela rekao je da će poštovati odluke Vlade RS da migranti ne mogu ostajati na teritoriji RS.

"RS neće prihvaćati nikakve međunarodne donacije radi građenja centara migrantskih na našoj teritoriji. Uvjeravamo građane i javnost da smo potpuno spremni i da ćemo reagirati na bilo kakvu opasnost", rekao je on.

Dodao je da članove Koordinacijskog tijela posebno zabrinjava činjenica da je sve veći broj građana koji se bave kaznenim djelima krijumčarenje ljudi.

"Imamo operativna saznanja da se za prelazak u BiH naplaćuje do 700 eura, a za kretanje kroz cijelu BiH od 1.000 do 5.000 KM", kazao je Stevanović i dodao da ne žele da dozvole promjenu demografske slike u RS.

Kopirati
Drag cursor here to close