U tijeku testiranje

RS: Izoliran novi pacijent sa simptomima akutne respiratorne infekcije

"Pacijent je zadržan na liječenju, njegovo zdravstveno stanje je stabilno, u tijeku je dodatna dijagnostika, odnosno testiranje na korona virus, jer je pacijent došao iz Italije", rekla je Todorović.
Vijesti / Flash | 08. 03. 2020. u 14:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Banjalučki Dom zdravlja u subotu je jednog pacijenta s kliničkom slikom akutne respiratorne infekcije prebacio je u Univerzitetsko-klinički centar Republike Srpske, potvrdila je Nevena Todorović, direktor banjalučkog Doma zdravlja, javlja Anadolu Agency (AA).

"Epidemiološka situacija se nije pogoršavala", izjavio je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci nakon sjednice Stožera za izvanredne situacije Grada Banja Luke o epidemiološkoj situaciji na području grada i mjera koje se poduzimaju u smislu prevencije širenja korona virusa.

"Pacijent je zadržan na liječenju, njegovo zdravstveno stanje je stabilno, u tijeku je dodatna dijagnostika, odnosno testiranje na korona virus, jer je pacijent došao iz Italije", rekla je Todorović i dodala da je ovaj pacijent izoliran, a u tijeku je epidemiološko ispitivanje i zdravstveni nadzor nad svim osobama koja su bila s njim u kontaktu.

Prema njenim riječima, pod zdravstvenim nadzorom u Banja Luci nalazi se 117 osoba, za 11 osoba je završen četrnaestodnevni nadzor, 43 osobe se nalaze u kućnoj izolaciji.

Apelirala je na građane da budu oprezni i da zdravstvenim radnicima daju točne podatke, što se tiče njihove kliničke slike, kao što su podaci o temperaturi, tegobama, kontaktu s osobama koje može biti zaraženo korona virusom, kao i o tome jesu li putovali u zemlje u kojima je prisutan korona virus.

Prema riječima Radojičića, tri osobe kod kojih je potvrđeno prisustvo korona virusa, dvije iz Banja Luke i jedna iz Čelinca, i dalje su hospitalizirane u UKC RS i svi su u dobrom zdravstvenom stanju. Naglasio je da je urodila plodom preporuka građanima da se bez simptoma ne javljaju u ambulante, pa je u protekla dva dana zabilježen pad broja onih koji se javljaju u ambulante, a smanjen je i broj osoba sa simptomima sezonskog gripa.

"Sutra Osnovna škola 'Branko Ćopić' nastavlja s radom", kazao je Radojičić.

Naglasio je da u kućnoj izolaciji ostaju učenici iz odjeljenja u koji ide dječak kod kojeg je potvrđeno prisustvo korona virusa, kao i nastavnici koji su bili s njim u kontaktu.

"Nema potrebe za obustavom bilo kakvih javnih događaja, nastave, izolacije većeg broja osoba", rekao je Radojičić.

On je dodao da postoji mogućnost da se pojave i novi izvori, s obzirom da u zemljama regije raste broj oboljelih, zbog čega se mora pratiti situacija i poduzimati preventivne mjere.

Kopirati
Drag cursor here to close