Iz Bire i Mirala

Rok državnim službama: Migranti se moraju izmjestiti u nenaseljeno područje

Rok od 30 dana za izmještanje migranata iz Bire i Mirala u nenaseljeno područje
Vijesti / Flash | 08. 04. 2019. u 15:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona (USK) na današnjem je sastanku odredila rok od 30 dana da nadležne državne institucije izmjeste migrante i izbjeglice, trenutno smještene u prihvatnim centrima Bira i Miral, u nenaseljeno područje izvan gradova i da se ovi centri zatvore.

''Ponovo smo uputili poziv nadležnim državnim institucijama da se uključe u rješavanje ovog problema, odnosno da nas prestanu ignorirati. Podržavamo zahtjeve lokalnih zajednica i tražimo zatvaranje „ad hoc“ formiranih prihvatnih kampova Bira i Miral. Smatramo da Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH uz pomoć Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i lokalnih zajednica u roku od 30 dana mogu pronaći adekvatnu lokaciju izvan gradskih područja. U protivnom ćemo iskoristi sve ono što je u našoj nadležnosti, odnosno što je u nadležnosti Kantonalne inspekcije rada, Zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva unutarnjih poslova USK. Jednostavno idemo u pravcu zatvaranja ovakvih centara'', rekao je premijer USK-a Mustafa Ružnić, piše Fena.

Kantonalni ministar unutarnjih poslova Nermin Kljajić ponovio je važnost angažmana Službe za poslove sa strancima BiH, koja se u proteklom periodu ne odaziva na pozive u pomoć.

''Konstantno ih pozivamo kada na terenu pronađemo ilegalne migrante, međutim ti pozivi su do sada ignorirani. Još jednom apeliramo da nam se pridruže na terenu i da pronađu rješenje za ilegalne migrante koji konstantno pristižu, jer su kapaciteti ovdašnjih centara već nadmašeni. Apeliramo i na naše građane da ne vrše prijevoz ilegalnih migranata, te da im ne iznajmljuju privatne stambene prostore. Zbog toga ćemo dodatno postrožiti inspekcijske kontrole'', dodao je Kljajić.

Još jednom je istaknuto i kako se neće dopustiti otvaranje eventualnih novih prihvatnih centara na području kantona, dok su predstavnici Crvenog križa USK realizirali akciju informiranja svih migranata i izbjeglica o lokalitetima kontaminiranim minama, s ciljem njihove zaštite prilikom pokušaja prelaska granice Europske unije.

Inače, stanovnici Bihaća negoduju zbog situacije s migrantima i izbjeglicama u tom gradu.

Građani od ranije inzistiraju na tome da se migranti izmjeste iz središta grada, te da se na neki način ograniči njihovo kretanje. Žele da im se oslobode javne površine u gradu, te da parkovi opet budu sigurno za djecu. Na posljednjem prosvjedu, građani su istaknuli kako se među njih uvukla nesigurnost, te da se tome mora stati u kraj.

Građani su u izjavama za medije ponavljali kako je neophodna reakcija države, ali i izrazili nezadovoljstvo djelovanjem gradske i županijske vlasti.

Kopirati
Drag cursor here to close