Srebrenica

Roditelji prosvjeduju ispred škole zbog fotografije 'malih četnika'

Više od 200 ljudi okupilo se danas ispred Prve osnovne škole u Srebrenici u znak prosvjeda nakon što su se učenici te škole fotografirali sa četničkim obilježjima
Vijesti / Flash | 29. 01. 2020. u 09:53 Bljesak.info
Srebrenica: Direktor škole se ogradio od 'malih četnika'

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 200 ljudi okupilo se danas ispred Prve osnovne škole u Srebrenici u znak prosvjeda nakon što su se učenici te škole fotografirali sa četničkim obilježjima, a fotografiju potom širili društvenim mrežama.

Kako piše Al Jazeera Balkans, prosvjeduju roditelji Bošnjaci koji su uznemireni zbog ovog incidenta te zahtijevaju sankcije i utvrđivanje odgovornosti za ponašanje učenika, koje, kako kažu, ohrabruje mržnju i potiče na ugrožavanje na osnovu etničke ili vjerske pripadnosti.

Roditelji traže i utvrđivanje odgovornosti pedagoga i psihologa u školi te da se ''sporazumno odredi Dan škole koji neće biti vezan za krsnu slavu, nego neutralan dan prihvatljiv za sve učenike ove škole''.

Direktor Dragi Jovanović u utorak je za Al Jazeeru rekao da spornu fotografiju nije vidio te ne zna kako je ona nastala. Dodao je da krsna slava u školi nije bila nastavna nego "izvannastavna svečanost" te da dolazak na nju nije bio obavezan. 

"Ako je bilo uvredljivih sadržaja, ja to ne podržavam, i uime škole i u svoje osobno ime, osuđujem svaku vrstu veličanja bilo kakvih ideologija iz prošlosti", rekao je.

Sporna fotografija

 Sporna fotografija je nastala u učionici pravoslavnog vjeronauka u ovoj školi, za vrijeme obilježavanja krsne slave Svetog Save. 

Uz fotografiju učenici su napisali 'braća četnici' te dodali da se 'ne stide što su im i preci bili četnici'. 

Kopirati
Drag cursor here to close