Počelo ročište

Ročište uhićenima u 'Registru' - Sve obrane osporile nadležnost Suda BiH i tužiteljstva

Vidović je navela i da su sve obrane osporile nadležnost Suda BiH i državnog tužiteljstva
Vijesti / Flash | 11. 11. 2017. u 14:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ročište povodom prijedloga Tužiteljstva BiH za određivanje mjera zabrane prema osumnjičenima Predraga Kurteša, Kemala Kačapora, Dragana Miokovića i Enesa Masle, koji su uhićeni u okviru akcije kodnog naziva "Registar", održano je danas u Sudu BiH, potvrdila je Feni odvjetnica Vasvija Vidović, koja zastupa Predraga Kurteša.

Vidović je navela da je predložena za prvoosumnjičenog Kemala Kačapora mjera zabrane napuštanja BiH i sastajanja sa, kako je Tužiteljstvo reklo, određenim osobama.

''Za mog klijenta, Predraga Kurteša i ostale predložena je mjera zabrane sastajanja, kako je Tužiteljstvo navelo, a nije specificiralo, s određenim osobama. Niti Sudu niti obrani nisu objelodanjena imena tih osoba i to je ono na što je obrana stavljala primjedbe'', kazala je Vidović.

Najavljeno je da će odluka povodom prijedloga Tužiteljstva BiH za određivanje mjera zabrane prema osumnjičenima biti donesena danas u 16.00 sati.

Vidović je navela i da su "sve obrane osporile nadležnost Suda BiH i državnog tužiteljstva, imajući u vidu činjenicu da je čak opisana šteta kao šteta nastala u Federaciji BiH i nema karakteristike djelo samo po sebi koje bi trebalo imati za nadležnost državnog suda".

''To su bile suglasne primjedbe obrane'', istaknula je Vidović.

Po njenim riječima, veoma ozbiljna primjedba i Suda i branilaca je na postupanje u pogledu zadržavanja osumnjičenih nekoliko sati nakon što je čak Sud razjasnio da nema razloga za dalje njihovo zadržavanje u pritvoru.

''Očigledno sustav odnosno koordinacije između organa gonjenja nije funkcionirao. Dogodilo se nešto što se nije smjelo desiti a to je da je preložena mjera da se zadrže u pritvoru, odnosno da se zadrže bez da su lišeni slobode, bez odluke Suda duže nego što treba. To je čak stav suca bio na koji smo svi dali primjedbu'', kazala je Feni Vidović, nakon ročišta.

Osumnjičeni Predrag Kurteš, Kemal Kačapor, Dragan Mioković i Enes Maslo, koji su uhićeni u okviru akcije kodnog naziva "Registar", nakon odluke Suda BiH pušteni su jučer iz pritvora.

Federalna uprava policije po nalogu Tužiteljstva BiH uhapsila je u četvrtak Predraga Kurteša, Kemala Kačapora, Dragana Miokovića i Enesa Masluzbog postojanja osnova sumnje da su pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od oko milijun KM u razdoblju od 2011. do 2014. godine.

Akcija kodnog naziva "Registar" inicirana je utvrđenim nepravilnostima u izvještaju o reviziji financijskih izvještaja federalnog MUP-a, koji je sačinila Kancelarija za reviziju institucija u FBiH za 2013. u pogledu uspostave Jedinstvenog centralnog matičnog registra FBiH od MUP-a FBiH, navedeno je iz Tužiteljstva.

Osumnjičeni su, u okviru organizirane kriminalne grupe, prethodno osmišljenim i usuglašenim zajedničkim djelovanjem, poduzeli mjere i radnje s ciljem zaključenja štetnog ugovora u vrijednosti od 2.155.000 KM za nabavku softverske i hardverske opreme radi uspostavljanja Jedinstvenog sustava centralnog matičnog registra FBiH, sa unaprijed dogovorenim dobavljačem i to provođenjem postupka pregovaranja bez objave javnog poziva'', priopćeno je iz Federalnog MUP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close