Mektić izgubio povjerenje u EU

Rješenja za migrantsku krizu trenutačno nema

Ministar Mektić je ponovio kako je u potpunosti izgubio povjerenje u Europsku uniju.
Vijesti / Flash | 05. 07. 2018. u 15:50 Fena
Kopirati

Rješenja za migrantsku krizu na području Unsko-sanske županije trenutačno nema, jer Europska komisija ne želi financirati adaptaciju kompleksa Agrokomerc. Ponuđena lokacija hotela "Sedra" ni u kom slučaju ne odgovara Bihaću i Cazinu, rečeno je nakon današnjeg sastanka ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića s političkim predstavnicima USŽ i lokalnih zajednica u Bihaću.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Europska komisija ne pristaje, odnosno ne želi finansirati privremenu smještajnu lokaciju migranata u prostorijama Agrokomerca kod Velike Kladuše, zbog blizine granice s Europskom unijom. Lokacija hotela "Sedra" između Bihaća i Cazina ne odgovara lokalnim zajednicama, tako da trenutačno rješenja nemamo. Jednostavno, ne možemo se dogovoriti oko lokacije za privremeni kolektivni smještaj migranata'', rekao je ministar Mektić.

''Nismo došli do rješenja, jer jednostavno nisu ponuđene prihvatljive opcije za stanovništvo Bihaća, Cazina i Velike Kladuše. U smještajni prostor hotela "Sedra" možemo smjestiti obitelji s djecom, otprilike 300 migranata, nikako njih 4.000. Time ništa ne bismo postigli, ostali bi u istom problemu, ako ne bi stvorili i veći'', istaknuo je premijer Unsko-sanske županije Husein Rošić.

Ministar Mektić je ponovio kako je u potpunosti izgubio povjerenje u Europsku uniju.

''Ona je stvorila ovaj problem u BiH i sada okreće glavu od njega. Neće Bosna i Hercegovina biti sabirni centar ili takozvani 'hot - spot' i to ću reći u ponedjeljak na Summitu u Londonu. BiH nije za ovo kriva i trebala bi biti samo tranzitna postaja, no čini se da će zbog nečije neodgovornosti platiti najveću cijenu'', naglasio je ministar sigurnosti BiH.

Razgovori oko lokacije za privremeni smještaj migranata u Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši se nastavljaju s gradonačelnicima, s obzirom na to da ministar Mektić inzistira da sada ovi gradovi pronađu adekvatnu lokaciju.

Kopirati