Ne žele Rome

Rim: Profašisti prijete vješanjem i paljenjem Roma iz BiH

"Želimo da ih sve objesimo i spalimo", vikali su demonstranti, a neki su čak uzvikivali "Musolini, ustani".
Vijesti / Flash | 10. 05. 2019. u 14:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Casal Bruciato, naselje na istočnoj periferiji Rima, došlo je u fokus talijanske javnosti zbog prosvjeda i uličnih sukoba.

Sve je počelo u ponedjeljak 6. svibnja 2019. godine, kada su vlasti dodijelile općinski stan romskoj obiteljiiz BiH što je izazvalo prosvjede na ulici.

Obitelj potiče iz nomadskog naselja La Barbuta i ima 14 članova: otac Imer, majka Senada i 12-oro djece, pri čemu je najmlađi 3-godišnji dječak, a najstariji 21-godišnji mladić.

Kada je obitelj stigla u stan pred vratima ih je sačekalo 50 osoba. Među ogorčenim građanima, našli su se i militanti neofašističke organizacije Casa Pound.

Njeni članovi su i organizirali demonstracije u naselju. Na ulicama Casal Bruciata situacija je vrlo napeta, a zbog najave nasilja raspoređene su brojne policijske snage i karabinjeri.

"Želimo da ih sve objesimo i spalimo", vikali su demonstranti, a neki su čak uzvikivali "Musolini, ustani".

Na snimci vidi se pripadnik Kaza punde kako prijeti silovanjem i najcrnje vrijeđa Senadu, dok je štite jake policijske snage.

Zbog prijetnji i straha članovi obitelji ne izlaze iz kuće. U stanu koji nije namješten, nema struje ni plina, samo dušeci na podu trenutno su samo roditelji i dvoje djece dok su ostali članovi obitelji smješteni kod rodbine.

Zanimljivo je da je susjeda obitelji iz BiH, također korisnica socijalnog stana, bila najžešća među prosvjednicima, a stajala je uz članove Case Pound i čak im pripremala jela, prenio je "Kurir".

"Rekli su mom sinu da će nam baciti bombu. Ne osjećamo se sigurno", rekao je 40-godišnji Imer, otac obitelji.

Virdžinija Ragi, gradonačelnica Rima, došla je u srijedu ujutro u naselje da pruži podršku romskoj obitelji.

"Prestravljeni su. Ova obitelj je legitimni korisnik stana, a zakon mora da se poštuje. Onaj tko vrijeđa djecu i prijeti ženama silovanjem, možda treba da se preispita. To nije društvo kojem težimo", rekla je gradonačelnica čije su riječi izazvale gomilu prijetnji i seksističkih uvreda demonstranata.

Podršku romskoj obitelji iz BiH pružili su i predstavnici katoličke crkve.

Kopirati
Drag cursor here to close