Visoki vodostaj

Rijeke podivljale: Blokirani putevi za pojedina sela, otežano prometovanje vozila

Blokirani su putevi za pojedina sela, te je otežano prometovanje vozila.
Vijesti / Flash | 17. 12. 2017. u 10:09 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Rijeka Bosna

Zbog povećanog vodostaja rijeke Bosne putni pravac za selo Ljubetovo, na području grada Zenica je i dalje u potpunosti blokiran, kao i putni pravac iz Nemile prema Orahovici za teretna motorna vozila, javlja agencija Anadolija.

Naime, jučer u poslijepodnevnim satima u Nemili, na području grada Zenica zbog povećanja vodostaja rijeke Bosne došlo je do izlijevanja vode ispod podvožnjaka, te je u potpunosti blokiran putni pravac prema Orahovici za teretna motorna vozila dok se promet jednom prometnom trakom koja je u višem nivou otežano odvija za putnička vozila.

Također, zbog povećanog vodostaja rijeke Bosne putni pravac za selo Ljubetovo je od jučer u potpunosti blokiran.

Inače, prema navodima Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području tog kantona je visok.

No, visina vodostaja rijeke je jutros u blagom opadanju u odnosu na sinoć i manji je za 40 centimetara.

Naime, visina rijeke Bosne u Zenici jutros iznosi 320 centimetara, dok je sinoć u 20 sati visina vodostaja iznosila 360 centimetara.

Istovremeno, navodi se da se na slivu rijeke Bosne bilježi pojačan intenzitet porasta vodostaja na vodomjernim stanicama HS Maglaj i HS Žepče, dok se na ostalim uzvodnije pozicioniranim vodomjernim stanicama bilježi stagnacija i blago opadanje.

Što se tiče rijeke Save i dalje se bilježi blagi trend porasta vodostaja koji iznosi od jednog do dva centimetra po satu. Prema prognoznom modelu očekuje se da, u utorak, 19. prosinac  maksimalni nivo vodostaja dostigne visinu oko jedan metar nižu od kote početka redovne obrane od poplava, nakon čega bi, ako se prognoze ostvare, trebalo da dođe do stagnacije i opadanja.

S obzirom na to da je na određenom broju vodomjernih stanica vodostaj prešao kotu obavještavanja i da se i dalje bilježi porast vodostaja, ističe se, da je obavijest ujedno i upozorenje.

"Obavještavamo sve nadležne institucije da poduzmu sve potrebne mjere iz svoje nadležnosti u cilju preventivnog djelovanja", navode iz Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK.

Na osnovu meteorološke prognoze Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH za sljedeći tjedan očekuje se pad temperatura i prestanak padalina, pa samim tim i sniženje nivoa vodostaja.

Vodostaj Save je u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton - navode iz Federalne uprave civilne zaštite.

Jutros u 7 sati na vodomjernoj stanici Bosanski Brod zabilježan je vodostaj 654 cm (pripremno stanje), a jučer je bio 632 cm. Kod Bosanskog Šamca vodostaj iznosi 551 cm (pripremno stanje), dok je jučer bio 497 cm. Kod Orašja je 749 cm (pripremno stanje), jučer 719 cm.

U općini Gračanica je zbog povećanog vodostaja rijeke Spreče trenutno poplavljeno oko 50 hektara poljoprivrednog zemljišta. Zasad nema ugroženih stambenih ili infrastrukturnih objekata.

Kopirati
Drag cursor here to close