107. rođendan

Rijeka: Američki marinac s Iwo Jime, proslavio 107. rođendan

Znaju li Amerikanci da im u Selcu živi možda najstariji veteran, marinac iz Drugog svjetskog rata?
Vijesti / Flash | 11. 12. 2018. u 20:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U krugu najbliže rodbine i prijatelja Selčanin Josip Kršul, koji je kao američki marinac sudjelovao u bitki za pacifički otok Iwo Jimu, u ponedjeljak je u Selcu proslavio 107. rođendan.

Josip Kršul rodio se 10. prosinca 1911. u Selcu, a među najvažnijom epizodom u njegovu životu bilo je njegovo sudjelovanje u postrojbi američkih marinaca na Iwo Jimi.

Nakon školovanja u Selcu i Crikvenici, Josip se u Beogradu školovao za električara. Tečaj za radiotelegrafista završio je u Šibeniku, a nedugo nakon toga ukrcao se na brod "Zvir" u Rotterdamu. Plovio je do Drugoga svjetskog rata, a rat ga zatječe u Galvestonu, u Teksasu, gdje se javlja u američku vojsku kako bi kao marinac sudjelovao na pacifičkom ratištu. Nakon Havaja sudjelovao je i u borbama na legendarnom otoku Iwo Jimi.

U Sjedinjene Američke Države, u Kaliforniju, vraća se nakon rata. Od trenutka kad se javio u američku vojsku ima američko državljanstvo, a poslije je regulirao i hrvatsko.

Najviše godina provodi u San Franciscu radeći u Western Unionu na održavanju telekomunikacijskih uređaja. Oženio se Milicom, Amerikankom naših korijena, koja je umrla prije 12 godina, a Josip se šest godina poslije vraća u rodno Selce.

O Josipu se proteklih godina brine njegov nećak Žarko (64), kojemu je majka Jelena, Josipova sestra, umrla nedavno u 102. godini. Danas Josip živi na istoj adresi na kojoj se rodio prije 107 godina, prenosi Hina.

Znaju li Amerikanci da im u Selcu živi možda najstariji veteran, marinac iz Drugog svjetskog rata?

Kopirati
Drag cursor here to close