Posebna rasprava

Revizorski izvještaji u institucijama: Većina zamjerki odnosila se na javne nabavke

Posebna rasprava o revizorskim izvještajima za 10 bh. institucija
Vijesti / Flash | 31. 01. 2018. u 14:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH) predložila je da se izvještaji o financijskoj reviziji 74 državne institucije razmatraju zajednički.

Ove izvještaje sačinio je Ured za reviziju institucija BiH, koji je za deset bh. institucija dao mišljenje s rezervom i skretanjem pažnje.

Većina zamjerki na rad odnosila se na sustav javnih nabavki zbog čega su zastupnici upozorili da se to mora promijeniti i ako postoje manjkavosti Zakona o javnim nabavkama treba ih mijenjati.

Zastupnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nikola Špirić predložio je da zastupnici posebno razmatraju tih 10 revizorskih izvještaja na drugoj sjednici, a zastupnik Nezavisnog bloka Salko Sokolović pozvao je da se tada omogući nazočnost rukovoditelja tih institucija.

Potom je dana pauza te usuglašen zajednički zaključak, koji je jednoglasno usvojen, prema kojem će revizorski izvještaji za 10 institucija koje su dobile mišljenje s rezervom uz skretanje pozornosti budu razmatrani na sjednici u veljači uz nazočnost rukovoditelja tih institucija.

Radi se o ministarstvima obrane, sigurnosti i vanjskih poslova, Graničnoj policiji, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, Tužiteljstvu BiH, Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA), Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Upravi za neizravno oporezivanje (UNO) te Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV).

Nakon toga uslijedila je zajednička rasprava o ostalim revizorskim izvještajima od kojih su 23 dobila čisto pozitivno mišljenje i oni  raspolažu sa 3,66 posto proračuna bh. institucija, što znači da postupaju u skladu sa zakonom, dok je 40 dobilo pozitivno mišljenje s rezervom.

Zastupnica SNSD-a Dušanka Majkić kazala je da od ovih 40 institucija samo jedna institucija ima primjedbe revizije na financijski izvještaj, a ostale se odnose na neusklađenost sa zakonima i drugim propisima.

Nije bilo rasprave o revizorskim izvještajima o temi "Elektronsko poslovanje u institucijama BiH" te "Upravljanje imovinom i troškovima smještaja u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH".

Zastupnici su prethodno razmatrali Godišnji revizorski izvještaj o glavnim nalazima i preporukama za 2016. godinu u kojem je navedeno da su za institucije izdate 544 preporuke.

Kopirati
Drag cursor here to close