Netransparentno

Revizori: Muljaže s osobnim dokumentima

Vijesti / Flash | 07. 01. 2016. u 13:16 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

IDDEEA i druge nadležne institucije BiH nisu u svim dijelovima procesa poduzimale odgovarajuće aktivnosti da omoguće provođenje transparentnog načina nabavke, izbor optimalnog tehnološkog rješenja osobnih dokumenata, s aspekta sigurnosti i ekonomičnosti i osiguraju funkcionalnost elektronske osobne iskaznice, naveo je Ured za reviziju nakon što je proveo reviziju učinka na temu ''Nabavka osobnih dokumenata - studija slučaja''.

Analizu je Ured proveo kako bi analizirao jesu li IDDEEA i druge nadležne institucije BiH, koje su imale svoju ulogu u procesu pripreme i provođenja nabavke osobnih dokumenata, bile efikasne u pripremi i realizaciji nabavke i jesu li poduzimale odgovarajuće aktivnosti da osiguraju povoljnu nabavnu cijenu dokumenata i funkcionalnost elektronske osobne karte.

IDDEEA i MCP, naveli su revizori, nisu ponudili moguće alternative izabranoj tehnologiji izrade osobnih dokumenata, koja je značajno skuplja u odnosu na prethodnu, s aspekta boljeg balansa sigurnosti i ekonomičnosti i uvažavanja ekonomskih i drugih okolnosti u kojima se nalazi BiH, a Vijeće ministara BiH, prilikom odobravanja nabavke, nije tražilo ovakve analize.

''IDDEEA i druge institucije BiH nisu bile efikasne u osiguravanju uvjeta za omogućavanje provođenja transparentnijih i konkurentnijih postupaka javne nabavke osobnih dokumenata. Procedura nabavke osobnih dokumenata je provedena najmanje transparentnim postupkom javne nabavke - pregovaračkim postupkom bez objave obavijesti, a da prethodno nije na transparentan način ispitano postojanje konkurencije za izabranu tehnologiju'', naveli su revizori.

Dodali su kako u BIH još uvijek nisu stvoreni uvjeti za korištenje e-servisa pomoću elektronske osobne iskaznice, iako je to bio jedan od glavnih razloga za njezino uvođenje.

''Nakon izdanih više od 1,7 milijuna elektronskih osobnih iskaznica, i skoro tri godine od njezinog izdavanja, ona još uvijek služi samo kao identifikacijski dokument. Ugovorene količine osobnih dokumenata se zasnivaju isključivo na povijesnim podacima, bez uzimanja u obzir ostalih relevantnih faktora. Na bazi takvih podataka su formulirane vrlo čvrste ugovorne odredbe u smislu dinamike isporuke i ukupnih količina osobnih dokumenata. Imajući u vidu da je u prve dvije godine izdano za oko 50 posto manje osobnih karata i za oko 30 posto manje vozačkih dozvola od planirane i ugovorene količine, postoji mogućnost da neće biti potrebna ukupno ugovorena količina dokumenata'', navode revizori.

U pripremi i provođenju procedure pregovaračkog postupka s jednim ponuđačem, članovi pregovaračkog tima nisu raspolagali pouzdanim podacima o cijenama elektronskog čipa, tvrde revizori dodajući kako nisu ni u pregovorima posebno potencirali pitanja ukupne strukture potrebnog ulaganja za uspostavljanje proizvodnje osobnih dokumenata u BiH, što je oslabilo pregovaračku poziciju IDDEEA-e.

''S ciljem da se u razgovorima sa dobavljačem osobnih dokumenata pokušaju redefinirati odredbe Ugovora koje mogu imati štetne posljedice po proračun institucija BiH, te da se elektronska osobna iskaznica, za koju su građani platili značajno veće iznose u odnosu na prethodnu, učini funkcionalnom u punom kapacitetu, Ured je IDDEEA-i i VM BiH dao određene preporuke. Preporuke su date i ostalim institucijama BiH kojima slabosti uočene na slučaju nabavke osobnih dokumenata mogu koristiti u njihovim aktivnostima u pripremi i provođenju procedura javnih nabavki'', naveli su revizori.



Kopirati
Drag cursor here to close