Clinton traži hitno oslobađanje

Reutersovi novinari zatočeni u Myanmaru

Reutersovi novinari Wa Lone (31) i Kyaw Soe Oo (27), koji su istraživali represiju mjanmarske vojske optužene za “etničko čišćenje” manjinske zajednice muslimana Rohindža, uhićeni su 12. prosinca
Vijesti / Flash | 09. 01. 2018. u 08:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši američki predsjednik Bill Clinton pozvao je na trenutačno oslobađanje dvojice mjanmarskih novinara uhićenih prošli mjesec, koji bi trebali izaći pred sud u srijedu, a njihovo oslobađanje zatražio je i izaslanik EU-a u Yangonu.

Reutersovi novinari Wa Lone (31) i Kyaw Soe Oo (27), koji su istraživali represiju mjanmarske vojske optužene za “etničko čišćenje” manjinske zajednice muslimana Rohindža, uhićeni su 12. prosinca prema zakonima o državnoj tajni koji potječu iz kolonijalnog doba, za što se dobiva kazna od 14 godina zatvora, piše Hina. 

Traži da ih odmah oslobode

“Sloboda medija ključna je za slobodno društvo – zatvaranje novinara je neprihvatljivo. Dvojica Reutersovih novinara, koji su zatočeni u Mjanmaru, trebaju biti odmah oslobođeni”, objavio je Clinton na Twitteru u noći na utorak.
Dvojicu Mjanmaraca policija optužuje da posjeduju dokumente vezane uz operacije snaga sigurnosti na zapadu zemlje, u državi Rahin. Više od 655.000 Rohindža pobjeglo je iz te zone krajem kolovoza i početka operacije mjanmarske vojske.

Novinari će biti izvedeni pred sud u Yangonu u srijedu.

Nema medijske slobode

Za zaštitnike ljudskih prava ova afera upućuje na to da je učinjen korak unazad u medijskim slobodama u zemlji koju vodi nekadašnja ikona demokracije Aung San Suu Kyi.

Ujedinjeni narodi, Sjedinjene Države i Europska unija u više su navrata zahtijevali njihovo oslobađanje.

Izaslanik EU-a u Mjanmaru Kristian Schmidt izrazio je zabrinutost zbog uhićenja novinara u pismu upućenom Aung San Suu Kyi u ponedjeljak nazvavši tu situaciju “ozbiljnim zastrašivanjem”.

“Ova situacija predstavlja ozbiljno zastrašivanje novinara općenito, a posebice novinara Reutersa”, napisao je on istaknuvši da novinari trebaju raditi u slobodnom okruženju bez straha.

“Stoga pozivamo vašu vladu da pruži potrebnu zaštitu toj dvojici novinara, da osigura puno poštivanje njihovih temeljnih prava te da ih odmah oslobodi”.

Kopirati
Drag cursor here to close