Vrijedan više od 460.000 KM

Respiratori u banjalučkom kliničkom centru kupljeni od firme člana SNSD-a

Odluku o završetku tendera za nabavku respiratora za djecu Klinički centar je na Portalu javnih nabavki objavio tek u siječnju 2020., više od pola godine nakon što je, kako kažu, ugovor zaista potpisan.
Vijesti / Flash | 17. 04. 2020. u 14:11 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dio posljednje javne nabavke za nabavljanje respiratora u banjalučkom kliničkom centru prije početka pandemije, vrijedan više od 460.000 maraka, povjeren je firmi istaknutog člana SNSD-a. Univerzitetski klinički centar Republike Srpske (UKC RS) u Banjoj Luci je od 2017. godine proveo pet tendera za nabavku respiratora, pokazuje analiza Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Odluku o završetku tendera za nabavku respiratora za djecu Klinički centar je na Portalu javnih nabavki objavio tek u siječnju 2020., više od pola godine nakon što je, kako kažu, ugovor zaista potpisan.

Mervan Miraščija iz Fonda otvoreno društvo kaže kako kasno objavljivanje obavještenja upućuje na netransparentnost, odnosno izbjegavanje transparentnih postupaka.

“Oni raspisuju otvoreni postupak koji treba biti u cijelosti transparentan i onda praktično krše dio koji se odnosi na objavljivanje ugovora na vrijeme sa svim elementima”, kaže Miraščija dok postavlja pitanje kako vjerovati na riječ da je to urađeno, te jesu li se drugi ponuđači uopće mogli žaliti.

Sukob interesa

Banjalučki UKC je prošle godine raspisao tender za nabavljanje deset respiratora – četiri respiratora za Kliniku za dječje bolesti i šest za Kliniku intenzivne medicine za nekirurške grane, s procijenjenom vrijednošću većom od milijun konvertibilnih maraka (KM).

Kako su za BIRN BiH kazali iz UKC-a RS-a, nakon dvije ponude koje su blagovremeno dostavljene na jedan od dva LOT-a, odnosno dijela tendera, za nabavku respiratora za Kliniku za dječje bolesti, tender je dobila firma “Ecovision” iz Banje Luke za 467.000 KM s PDV-om.

Prema dostupnom registru kompanija u Republici Srpskoj, vlasnik i direktor ove firme je istaknuti član Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Mladen Lazendić.

Od 2006. do 2011. godine Lazendić je bio direktor Javnog poduzeća “Putevi Republike Srpske”. On je zajedno s Nedeljkom Kneževićem, Slobodanom Udovičićem i Miroslavom Jankovićem, 2015. godine bio osumnjičen da je izgradnjom naplatnih kućica na magistralnom putu u Glamočanima kod Banje Luke oštetio poduzeće za 2,1 milijuna maraka.

Nekoliko godina ranije bio je osumnjičen da je, zajedno s Miloradom Dodikom i tadašnjim funkcionerom Republike Srpske, oštetio budžet tog entiteta te omogućio pribavljanje imovinske koristi gospodarskom društvu “Integral inženjering” Laktaši.

Naredba o obustavljanju

Kako su za BIRN BiH odgovorili iz firme “Ecovision”, Lazendić je i dalje član SNSD-a. Član ove stranke je i Vlado Đajić, aktuelni direktor UKC-a RS-a, potpisnika ugovora javne nabavke respiratora.

Transparency International BiH (TI BiH) je u prošlogodišnjoj analizi “Sukob interesa i korupcija u javnim nabavkama” ukazao kako postoje javne funkcije koje ili nisu obuhvaćene propisima ili su neadekvatne za prevenciju i reguliranje sukoba interesa u propisima o sukobu interesa, navodeći pritom da Zakon o javnim nabavkama ne tretira adekvatno sukob interesa.

Kako je za BIRN BiH kazala Ivana Korajlić, direktorica TI-a BiH, članstvo u istoj stranci ne predstavlja sukob interesa u postupcima javnih nabavki shodno zakonima BiH.

“Situacija sukoba interesa može postojati samo ako je nosilac funkcije direktno dodijelio ugovor svojoj firmi ili bliskim srodnicima”, rekla je Korajlić, pojasnivši da pritom direktori javnih ustanova i poduzeća nisu obuhvaćeni Zakonom o sukobu interesa.

Mervan Miraščija navodi kako Europska komisija godinama traži da se pitanje sukoba interesa u javnim nabavkama u BiH riješi.

“Problem koji se stalno upućuje vlastima na svim nivoima u BiH jeste da nije dobro reguliran sukob interesa. On se pojavljuje tako da kroz nabavke praktično imamo pripadnike iste stranke, obitelji”, kaže Miraščija, dodajući kako se ova praksa često ponavlja.

Prema zakonima u BiH, jedino što su ponuđači dužni uraditi jeste potpisivanje izjave da nisu nudili ili primili mito, te da nisu sudjelovali u bilo kakvim radnjama čiji je cilj korupcija, kazala je pravnica Amela Pejdah za BIRN BiH.

“Ne mogu se ljudi diskriminirati po osnovu političkog uvjerenja, samo sve mora biti u skladu sa zakonskim procedurama”, rekla je Pejdah.

Prema podacima s Portala javnih nabavki, ovo je bio prvi veći posao za “Ecovision”. Prema službenim podacima portala, “Ecovision” je kroz četiri javne nabavke sklopio poslove vrijedne gotovo 414.000 KM bez uračunatog PDV-a.

Za Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) izvodili su “betonske radove na izgradnji kablovske kanalizacije” u vrijednosti oko 6.000 KM i ukupno tri tendera za Univerzitetski klinički centar Republike Srpske. Osim nabavke respiratora čija je vrijednost 400.000 KM, druga dva tendera za nabavku glikola i flašica za bebe vrijedna su oko 8.000 KM.

“Ecovision” je – prema službenim financijskim izvještajima Agencije za posredničke, informatičke i financijske usluge Banja Luka (APIF) – od 2016. do kraja 2018. godine imao ukupan prihod nešto veći od 167.000 KM. Najveći godišnji promet bio je tijekom 2018. godine, nešto više od 90.000 KM. Prema APIF-u, “Ecovision” je tijekom 2018. godine imao tri zaposlenika.

Na Portalu javnih nabavki nije navedeno da firma ima internet stranicu.

Netransparentnost

Rok za otvaranje ponuda za nabavke respiratora bio je 20. svibanj prošle godine, ali je Obavještenje o dodjeli ugovora na Portalu javnih nabavki objavljeno tek 18. siječnja ove godine.

Iz UKC-a RS-a su na upit BIRN-a BiH o objavljivanju Obavještenja odgovorili kako je Klinički centar propustio rok za dodjelu ugovora u sustavu za javne nabavke.

“Ugovorni organ je utvrdio da je napravio grešku tehničke prirode, te propustio rok za dodjelu ugovora u sustavu za javne nabavke. Čim je istu uvidio, pristupio je unosu istih u sustavu EJN, kako bi podatke učinio transparentnim, te je iz tog tehničkog propusta datum zaključenja ugovora u sustavu 08. prosinca 2019. godine”, navodi se u odgovoru UKC-a, te naglašava kako su ugovori s izabranim ponuđačima zaključeni 5. srpnja prošle godine.

Iz UKC-a su kazali kako su nakon donošenja odluke o izboru najpovoljnijih ponuđača svi ponuđači obaviješteni, te da nije pokrenuta žalba.

Tvrde da je 11. lipnja 2019. godine donesena odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača, “kao i obavještenje o izboru najpovoljnijih ponuda, koji su zajedno sa Zapisnikom o pregledu i ocjeni ponuda, dana 12. srpnja 2019. godine proslijeđeni svim ponuđačima koji su sudjelovali u predmetnoj nabavci”. Po isteku zakonskog roka za žalbu na odluku o izboru od deset dana, UKC RS-a je proslijedio prijedlog ugovora najpovoljnijim ponuđačima, navodi se u odgovoru UKC-a.

Drugi LOT na ovom tenderu, kojim se tražilo šest respiratora za Kliniku intenzivne medicine za nekirurške grane, dodijeljen je firmi “Paroco-B Medical Equipment”, koja je za dostavljanje respiratora potpisala ugovor za nešto više od 616.000 KM s PDV-om.

Ova firma je tijekom prošle godine zaključila 36 ugovora s UKC-om RS-a u vrijednosti pet milijuna maraka, pokazuju podaci s Portala javnih nabavki.

Iz ove firme nisu odgovorili na upit BIRN-a BiH.

Nabavka respiratora kroz godine

Nakon što je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske tijekom prethodnog mjeseca osigurao 11 respiratora za UKC RS-a, ova ustanova je pred kraj ožujka 2020. imala više od 50 respiratora, kazali su u odgovoru iz Kliničkog centra.

Kako su rekli za BIRN BiH, po dolasku direktora Đajića na ovu funkciju na raspolaganju je bilo ukupno 12 respiratora.

Đajić je na funkciji direktora od svibnja 2018., a godinu prije bio je na funkciji vršitelja dužnosti direktora. Uz to, on je i redovni profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, te zastupnik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS).

Od njegovog dolaska na funkciju direktora, prema podacima Portala javnih nabavki, pokrenute su četiri nabavke respiratora, od kojih su za dvije nabavke objavljeni i potpisani ugovori.

Jedan od tih ugovora potpisala je firma “Paroco-B Medical Equipment” u decembru 2017., i njime je traženo dostavljanje jednog respiratora, dok je drugi potpisan 2018. godine, također za nabavku jednog respiratora.

Za druge dvije nabavke objavljene su odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača, ali ne i informacija da li je potpisan ugovor.

Do objave teksta, iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske nisu dostavili podatke o respiratorima nabavljenim od dolaska Vlade Đajića na funkciju direktora.

Iz “Ecovisiona” su u odgovoru BIRN-u BiH naveli kako su respiratori isporučeni 21. kolovozu 2019. godine. “Ecovision” nije odgovorio na dodatne zahtjeve za komentar ove nabavke.

Kopirati
Drag cursor here to close