Zakon

Republika Srpska uvodi doživotnu kaznu zatvora

"Očekujemo da uvođenje te kazne utiče pozitivno u smislu odnosa prema toj sankciji", rekao je Kasipović za "Glas Srpske".
Vijesti / Flash | 22. 02. 2020. u 10:15 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Republika Srpska uvodi doživotnu kaznu zatvora po uzoru na Srbiju i na nedavno usvojeni "Tijanin zakon" u toj državi, a odnosi se na počinitelje najtežih kaznenih djela, izjavio je entitetski ministar pravde Anton Kasipović.

"Očekujemo da uvođenje te kazne utiče pozitivno u smislu odnosa prema toj sankciji", rekao je Kasipović za "Glas Srpske".

Do sada je u RS dugotrajna kazna zatvora iznosila od 25 do 45 godina.

Doživotna kazna zatvora za počinitelje  najtežih kaznenih djela uvedena je Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske koji je Vlada RS usvojila na jučerašnjoj sjednici.

Predloženim nacrtom zakona vrši se preciziranje načela zakonitosti, zamjena kazne dugotrajnog zatvora kaznom doživotnog zatvora, uvođenje instituta izuzetnosti kratkotrajne kazne zatvora koja supstituira institut pravosnažno izrečene kazne zatvora do šest mjeseci.

Klub SNSD-a u Narodnoj skupštini RS bio je inicijator da se uvede kazna doživotnog zatvora za ubojice i silovatelje djece, kao i ubojice trudnica i nemoćnih osoba, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close