Od Rusa

Republika Srpska kupuje helikoptere

Naime, iako je planirano raspisivanje međunarodnog natječaja, već se zna da će helikopteri biti kupljeni od Rusa, odnosno da će ruska tvrtka dati najpovoljniju cijenu.
Vijesti / Flash | 25. 08. 2018. u 12:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Twitter / Ilustracija

Republika Srpska kupuje tri policijski opremljena helikoptera iz Rusije koji će imati mogućnost snimanja noću, a helikopteri bi mogli koštati oko 17 milijuna KM, objavio je Capital.ba.

Natječaj za nabavku helikoptera trebao je biti  raspisan, ali se vlast zbog izbora odlučila to ostaviti nakon listopada, iz bojazni da bi kupovina helikoptera moga naštetiti njihovom izbornom rejtingu.

Naime, iako je planirano raspisivanje međunarodnog natječaja, već se zna da će helikopteri biti kupljeni od Rusa, odnosno da će ruska tvrtka dati najpovoljniju cijenu.

''Helikopteri će biti oko 30 do 40 posto jeftiniji nego što su u zapadnim zemljama, imaju po dvije turbine, sa specijalnom policijskom opremom su, s infracrvenim kamerama koje mogu snimati po noći. Mogu koristiti i za kontrolu prometa. Bit će od koristi pogotovo za traženje nestalih osoba, a i što se tiče otkrivanja migranata koji se noću kreću po nepristupačnim dijelovima teritorija'', kazao je izvor upućen u plan vlasti RS da kupe helikoptere, piše Capital.

Novi višenamjenski helikopter ''Augusta 119'', koji je u lipnju stigao u Srpsku, plaćen je 9,4 milijuna KM, pa se, računajući da će ruski helikopteri biti jeftiniji za 40 posto, dolazi do toga da bi jedan mogao biti plaćen oko 5,6 milijuna KM.

Prvobitno je bilo planirano da kupovina ruskih helikoptera bude financirana putem leasinga, ali se od toga odustalo.

Video: Dodik u Doboj stigao novim helikopterom

Mogućnost kupovine helikoptera spomenuta je i prilikom posjeta predsjednice Vijeća Federacije Gornjeg doma Parlamenta Rusije Valentine Matvijenko Banja Luci u travnju ove godine.

Govoreći o odnosu Srpske prema NATO-u i o tome da RS vodi politiku neutralnosti, predsjednik RS Milorad Dodik je tada kratko spomenuo da s ruskim partnerima ''pregovara o nabavci helikoptera za policiju''.

Pored helikoptera koje RS planira kupiti od Rusa, u Srpsku bi trebali doletjeti i ruski helikopteri u Remontni zavod ''Orao'' u Bijeljini, koji se bori da dobije licenciju za remont motora helikoptera od ruske korporacije ODK – Ujedinjeni proizvođači motora, piše Capital.ba.

Dobivanjem licence mogli bi servisirati motore za ruske helikoptere, kojih ima oko 50 u regiji.

Kopirati
Drag cursor here to close