Al Qardawi

Reis Kavazović brani ideologa Muslimanskog bratstva

Vijesti / Flash | 10. 12. 2014. u 07:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović osudio je raspisivanje međunarodne tjeralice za Yousufom Al Qardawijem, ideologom organizacije Muslimansko bratstvo kojega pravosuđe Egipta tereti za teška kaznedna djela poput ubojstava.

Navodeći kako je 88. godišnji Al Qardawi "istaknuti muslimanski intelektualac i učenjak", reis Kavazović je ocijenio kako raspisivanje međunarodne tjeralice za njim predstavlja "grubi napad na slobodu mišljenja i intelektualnog djelovanja".

Kavazović smatra kako se s intelektualnim i političkim stajalištima Al Qardawija može slagati ili ne, no smatra da on zbog toga ne bi smio biti izložen progonu.

"Islamska zajednica BiH oštro osuđujući ovakav postupak, izražava duboku zabrinutost zbog pristajanja međunarodnih institucija da budu instrument preko kojih se vrši pritisak na intelektualce i pokušava ograničavati sloboda mišljenja i govora", navodi se u Kavazovićevom priopćenju.

Inače, Interpol je od početka ovog tjedna na zahtjev Egipta Al Qardawija stavio na popis osoba za kojima je raspisana crvena tjeralica, i prema tome sve države-članice te organizacije moraju ga uhititi i izručiti državi koja ga traži.

Osim što je poznat kao ideolog Muslimanskog bratstva, čiji je čelnik Mohamed Mursi svrgnut s pozicije predsjednika Egipta vojnim udarom 2013. godine, Al Qardawi je i predsjednik Svjetske unije islamskih učenjaka i čelnik Europskog vijeća za fetve.

Egipatsko državno odvjetništvo optužilo ga je u rujnu 2013. godine za izdaju i poticanje na ubojstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close