Ujedinjenje

Registar branitelja: Želimo odvojiti kruške i jabuke

Vijesti / Flash | 17. 02. 2017. u 07:17 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nemamo ništa protiv ujedinjenja udruženja ako ona to žele, kaže Bukvarević, dok iz udruženja traže da se bar zna koja su to “od značaja za FBiH”

O jednom udruženju te o registru branilaca razgovarat će se najvjerojatnije sljedeći tjedan u Sarajevu. Prema riječima Vlade Marušića, člana Vijeća branitelja FBiH i člana međuresorne radne grupe za provedbu Rezolucije branitelja, upućen je zahtjev federalnom Ministarstvu branitelja za organizaciju sastanka, piše Oslobođenje.

''Mi smo predložili da sastanak bude u Vladi FBiH, gdje bismo sa svim udruga branitelja, veteranima, članovima HVIDRA, obitelji poginulih i šehida, dobitnika odličja... sjeli i dogovorili se kako bi trebala ta jedna udruga izgledati, kao i taj zakon o jedinstvenom registru i objavi korisnika prava. Najzgodnije je da sa svim udrugama sjednemo i dogovorimo se kako bi to trebalo biti. S druge strane, mi ne odstupamo od toga da se odvoji borbeni od neborbenog sektora, jer smatramo da je srž problema upravo tu. Želimo otvoreno sa njima da riješimo to pitanje. Želimo odvojiti kruške i jabuke'', kazao je Marušić.

Po kategorijama

Ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević potvrdio je za Oslobođenje da je zahtjev za ovaj sastanak stigao i da je predviđeno da on bude održan 22. veljače.

''Ministarstvo nema ništa protiv da se braniteljska udruženja udruže u jedno udruženje, ako ona to žele. Braniteljska udruženja koja okupljaju najveći broj boraca to ne žele, već ova udruga zaboravljenih branitelja i ostalih. Oni imaju svoj zahtjev. Naravno, to je njihovo pravo. Federalno Ministarstvo daje podršku da se ukrupne boračka udruženja, jer zaista mislimo da ovoliki broj ne vodi ničemu. Mi ćemo ponuditi, radimo intenzivno na tome, izmjene zakona o osnovnim pravima branilaca u kojima ćemo predvidjeti zakonska osnova za objavu registra i branitelja i registra korisnika i to će vrlo brzo biti pred Vladom i Parlamentom'', kazao je Bukvarević.

Ministar ističe da će se razgovarati i o ostalim zahtjevima tih udruženja, ali i da će ih informirati o tome što je Ministarstvo uradilo u 2016. S druge strane, napominje Bukvarević, iz federalnog proračuna za ovu godinu planirano je izdvajanje oko 570 milijuna KM za boračke kategorije, od toga ide oko 320 milijuna sa pozicije Ministarstva za braniteljska pitanja, a oko 254 milijuna sa pozicije Ministarstva za rad i socijalnu politiku i to za povoljnije mirovine.

''Definitivno imamo u registru korisnika boračko-invalidske zaštite uvezanih 95.000 imena, radi se o 48.000 RVI, 42.000 obitelji poginulih i 5.000 dobitnika ratnih priznanja koji iz federalnog proračuna primaju naknade u mjesečnom iznosu oko 26 milijuna ili oko 315 milijuna na godišnjem nivou'', kazao je Bukvarević.

Dopredsjednik Saveza RVIFBiH Safet Redžić kaže  kako pomaka ima, jer ne samo da je jedinstveni registar u izradi nego je dobar dio podataka već i ubačen.

''To nije puki popis, već želimo da se precizno navede što tko od prava koristi, jer će svi korisnici biti u jedinstvenom registru. Pa, kad vidite da je neko iskoristio svašta, a netko ništa, onda će se to mijenjati. Kada je riječ o jedinstvenom udruženju, u tijeku je izrada zakona, a poznato vam je i da poslanik Osmanović ima svoj prijedlog. Za početak bi bilo dobro da bar znamo koje kategorije imaju svoje članstvo. Neko mora reći što je kategorija RVI, sve se mora definirati, kako ne bismo imali deset organizacija ratnih vojnih invalida od značaja za Federaciju'', ističe Redžić.

Dodaje kako u jedinstveni registar moraju ući izdvajanja i sa federalne razine, ali i ona svih deset županija.

''To je oko 560 milijuna KM godišnje samo sa razine FBiH. Imamo ljude koji nikad dosad nisu uspjeli ispuniti uvjete iz nekog prava, recimo za krov nad glavom. Treba im omogućiti bar dozvole za plac, nakon čega bi i donatori pomogli, a ovako nitko neće pomoći divlju gradnju. S druge strane, imate obitelji sa više primanja, koje nisu ugrožene, napominje Redžić, te dodaje kako jedinstveni registar nitko službeno ne spori, ali podsjeća kako ga je Savez RVI pokušao uspostaviti još 2007. godine.

''Htjeli smo ga i Ministarstvu ponuditi, ali smo naišli na veliki otpor na terenu. Mnogi su spremni dati lažne podatke i zbog toga se sve mora kontrolirati uz inspekcijski nadzor'', zaključuje Redžić.
I dopredsjednik Zajednice udruga HVIDRA Zoran Zovko kaže nam kako se priča o udruženjima proteže od 2004. godine, kada je i usvajan zajednički borački zakon u FBiH, a i tada su iz HVIDRA predlagali da se borci “ureduju po postrojbama, a ne imenima”.

''Bilo bi pošteno da se vidi tko je tko, a ne da nam dijaspora o tome priča. Najbolje podatke o jednoj brigadi imaju njeni pripadnici i mi tražimo upravo to. Podatke smo još proslijedili bivšem ministarstvu obrane FBiH. Krajnje je vrijeme da popišemo sve branitelje, dok su ljudi živi'', naglašava Zovko, dodajući da mnogi koji u branili državu ništa nisu ostvarili, za razliku od onih koji su spas potražili izvan granica BiH.

Prosvjedi u Alipašinoj

S druge strane, na jučerašnjem prosvjednom skupu ispred zgrade Vlade FBiH u Alipašinoj ulici predstavnici Koordinacije braniteljskih udruga i saveza u FBiH zahtijevali su da se prijedlog izmjena i dopuna zakona o povoljnom umirovljenju branitelja koji je utvrdila interresorna radna grupa odmah uputi u parlamentarnu proceduru. Zatražili su i da im se vrate primanja koja su imali prije 2013, odnosno prije donošenja važećeg zakona.

Predsjednik Saveza udruženja vojnih umirovljenika Hilmija Suljić kazao je da se 26. prosinca prošle godine Vlada FBiH obavezala da će u roku od deset dana izmjene i dopune zakona staviti u parlamentarnu proceduru, ali da se to nije dogodilo.

''Kao građani, starješine i vojnici vojske FBiH omalovaženi smo 2013. donošenjem zakona kojim je izvršena diskriminacija. Zakon je “reumirovio” oko 11.000 osoba i njihova je egzistencija ugrožena'', kazao je Suljić.

Savjetnik ministra Ramiz Dreković je kazao da je interresorna grupa na ovom zakonu radila gotovo godinu, da je dokument finaliziran te da ga je ministar Bukvarević poslao svim ministarstvima.

''Imamo informaciju da su sva osim Ministarstva financija dala pozitivno svjetlo za taj zakon. Ministarstvo financija je izrazilo sumnju da su to dodatna sredstva te da treba kontaktirati MMF'', kazao je Dreković, dodavši da se i dalje vode intenzivni razgovori o zahtjevu umirovljenih pripadnika Armije i HVO-a.

Kopirati
Drag cursor here to close