Brojni izazovi

Regionalna suradnja na rješavanju predmeta ratnih zločina propala

Vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordana Tadić navela je da postoje brojni izazovi u okviru suradnje sa susjednim zemljama
Vijesti / Flash | 03. 10. 2018. u 13:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info/ Gordana Tadić

Mehanizmi suradnje zemalja regije na procesuiranju predmeta ratnih zločina pokazali su se neefikasnim, istaknuto je na regionalnoj konferenciji "Nakon MKSJ-a: Regionalna suradnja, odgovornost, istina i pravda u bivšoj Jugoslaviji", koja se održava danas i sutra u Sarajevu.

Vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordana Tadić navela je da postoje brojni izazovi u okviru suradnje sa susjednim zemljama, ali se nada da će u narednom periodu biti iznađena prava rješenja za rješavanje predmeta ratnih zločina bez obzira gdje se osumnjičeni nalazili.  

''U ovim zemljama došlo je do promjena na mjestima glavnih tužitelja te očekujem dobru suradnju u narednom periodu i premašivanje svih problema'', rekla je Tadić.

Precizirala je da je Tužiteljstvo BiH dosad za ratne zločine optužilo više od 800 osoba, a ostalo je još oko 600 predmeta po poznatim izvršiteljima, oko 1.500 predmeta o određenim događajima među kojima su ekshumacije i još oko 600 drugih predmeta ratnih zločina.

Tadić je kazala da će biti omogućen brži protok predmeta sa državnog na entitetska tužiteljstva i Tužiteljstvo Brčko Distrikta kako bi oni što brže bili riješeni.  

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović istakao je da je regionalna suradnja na rješavanju predmeta ratnih zločina propala i da skoro i nema nikakvih rezultata.

''Kada optužnice budu ustupljene pravosudnim institucijama susjednih zemalja one tamo budu promijenjene i ti procesi gube smisao'', naglasio je Tahirović.

Smatra da je vrijeme da pokušamo pronaći neki bolji model regionalne suradnje kako bi dobili rezultate imajući u vidu činjenicu da je većina optuženih iz tzv. složenih predmeta pronašla utočišta u Srbiji i Hrvatskoj i da su nedostupni bh. pravosuđu.  

Denis Džidić, urednik Balkanske istraživačke mreže (BIRN) koja je organizator konferencije, izjavio je da postoje desetine osumnjičenih koji se nalaze u zemljama širom regije ali da mehanizmi suradnje koji su usvojeni zbog različitih političkih blokada nisu dovoljno efikasni da ratni zločini budu adekvatno procesuirani.

Zaključci formirani tokom konferencije će ostati zabilježeni u vidu prijedloga javne politike koji će biti korišten kako bi se dalje utjecalo na predstavnike država regije i Europske unije, s osnovnim ciljem da se tranzicijska pravda nametne kao jedan od stupova EU pregovora.   

Kopirati
Drag cursor here to close