Pomalo

Regija nas neće preteći

Vijesti / Flash | 06. 03. 2017. u 14:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine Edin Dilberović konstatira da region napreduje na europskom putu, ali i da "mi nismo daleko od regije" usprkos teškoćama Bosne i Hercegovine i općoj slici o njenom značajnom zaostajanju u tom kontekstu.

Dilberović naglašava također da je u bosanskohercegovačkom slučaju, pozitivni doprinos aktualnog Vijeća ministara BiH znatno veći od onoga što su učinili prethodni sazivi ovog tijela.

''Regija ide naprijed, ali mi nismo daleko od regiona niti će nas puno preteći u trenutku kad mi otvorimo poglavlja - kazao je između ostalog direktor Direkcije za europske integracije kao jedan od uvodničara panel diskusije BiH na putu prema Europskoj uniji: Izazovi i perspektive“, koju su organizirali Centar za edukaciju i inicijative i Politička akademija Stranke demokratske akcije.

Dilberović zaključuje da za Bosnu i Hercegovinu trenutno nema bolje alternative od euroatlantskih integracija i da ono što se čini u procesu pridruživanja može samo koristiti državi i njezinim građanima.

''Europa je i dalje najprimamljivije područje za život, odnosno Europska unija za stanovnike zemalja članica. Mi smo mala država koja svoj suverenitet može kvalitetnije izgrađivati u zajednicama kao što su NATO i EU'', kazao je Edin Dilberović.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, odgovarajući na pitanja nekih sudionika ove panel diskusije, postavljenih u kontekstu vanjske politike BiH, rekao je da posebno o ekonomskoj diplomaciji zemlje treba još dosta govoriti budući da tu stvari ne funkcioniraju na pravi način.

Što se tiče odnosa s Rusijom, Zvizdić konstatira da su ekonomske relacije Bosne i Hercegovine s tom zemljom jako dobre i navodi da će ubrzo krenuti kopneni izvoz mesa, voća i povrća na veliko rusko tržište. Međutim, različita su politička stajališta dviju zemalja, Rusija zastupa, naprimjer, stav da zapadni Balkan ne treba da bude u NATO-okrilju te je njena bazna intencija usmjerena prema Srbiji, zaključio je Zvizdić.

Kopirati
Drag cursor here to close