Pravosuđe

Referendum: Zapad upozorava Dodika, Dodik upozorava Zapad

Vijesti / Flash | 14. 07. 2015. u 11:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU, veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark, zajedno s veleposlanicom Sjedinjenih Američkih Država Maureen Cormack, britanskim veleposlanikom Edwardom Fergusonom, francuskom veleposlanicom Claire Bodonyi, otpravnikom poslova Veleposlanstva Njemačke Adrianom Pollmannom i predstavnikom talijanskog veleposlanika otputovali su u ponedjeljak u Banja Luku kako bi istakli zabrinutost koju dijele u vezi s predloženim referendumom o pravosudnim institucijama na državnoj razini.

Zajedničko pismo zapadnih diplomata prenosimo u cijelosti:

Priznajemo i slažemo se da postoje značajni problemi u vezi sa sudskim i tužiteljskim sustavom u BiH na svim razinama, uključujući i državnu razinu. Međutim, Strukturirani dijalog o pravosuđu postigao je neke značajne rezultate u pogledu procesuiranja ratnih zločina i u utiranju puta apelacijskom sudu na državnoj razini. Nova državna strategija za reformu sektora pravosuđa u BiH, koja nudi okvir za pravne reforme, u procesu je izrade i usklađivanja između svih razina vlasti. Želimo raditi zajedno, u partnerskom duhu s vlastima u RS i u drugim dijelovima zemlje, kako bi smo osnažili pravosuđe u cijeloj BiH, jamčiti njegovu neovisnost i nepristranost te poboljšali njegov rad i efikasnost u cilju vraćanja povjerenja javnosti u pravosudne institucije.

Istovremeno, pravosudne institucije na državnoj razini od ključnog su značaja za suverenitet i stabilnost Bosne i Hercegovine. Duboko smo zabrinuti da bi predloženi referendum mogao predstavljati neustavan pokušaj ne da se reformiraju, nego da se potkopaju i oslabe, i time bi predstavljao izravnu prijetnju suverenitetu i sigurnosti zemlje u cjelini. To ne može biti tolerirano. Posljednje što Bosni i Hercegovini treba jeste nepotrebno sukobljavanje koje bi oslabilo, a ne podržalo, naše partnerstvo i reforme za koje se slažemo da su neophodne.

Iz perspektive Europske unije, planirani referendum također bi ozbiljno naštetio putu pristupanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji time što bi doveo u sumnju sposobnost BiH da usvoji obavezujuće pravne sporazume koji bi se poštivali u cijeloj zemlji. Europska unija je pokušala usmjeriti fokus političkih lidera na stvarne socijalne i ekonomske probleme s kojima se građani ove zemlje svakodnevno suočavaju. Osim stabiliziranja ekonomije i otvaranja novih radnih mjesta, naročito za mlade, program reformi podrazumijeva i mjere za jačanje vladavine prava i rješavanje problema korupcije. Jedan referendum, bez istinske legalne vrijednosti, o nečemu što dovodi u pitanje ustavne principe BiH, bio bi kontraproduktivan za rješavanje tih hitnih pitanja i značio bi traćenje novca koji bi se mogao iskoristiti za rješavanje stvarnih ekonomskih i socijalnih potreba građana Republike Srpske.

Pitanja u vezi s pravosudnim sustavom jesu stvarna i važna. Zabrinutost u tom pogledu dijele kako obični građani tako i političari. Nestrpljivo iščekujemo konstruktivan rad s vlastima RS, i drugima, kako bi se riješili spomenuti problemi te, stoga, pozivamo na odgovornost, dijalog i suradnju'', navodi se u zajedničkoj izjavi povodom pitanja referenduma u RS.

S druge strane, predsjednik RS-a Milorad Dodik tvrdi kako su pogrešne i zlonamjerne tvrdnje da se referendumom želi da izvrši secesija RS od BiH.

Ističe da referendumom o Sudu i Tužiteljstvu BiH, Republika Srpska, ''kao strana po međunarodnom ugovoru i državotvorni entitet BiH, upozorava da više neće dopustiti kršenje principa pravde i vladavine prava''.

Dodik je u obraćanju parlamentu RS-a, koji danas na njegov prijedlog razmatra odluku o raspisivanju referenduma u RS o Sudu i Tužiteljstvu BiH, ustvrdio da održavanje referenduma ne krši Daytonski mirovni sporazum, nego predstavlja jedan od najznačajnijih oblika demokratskog izjašnjavanja građana u skladu s međunarodnim pravom.

''Odluka na referendumu neće ugroziti integritet i suverenitet BiH, samo će zahtijevati da se reforma pravosuđa u BiH vrati u okvire ustavnog uređenja s jasno određenim nadležnostima. Referendumsko izjašnjenje o obvezi poštovanja Daytonskog sporazuma, bit će doprinos demokratskom i europskom putu BiH'', rekao je Dodik pred parlamentarcima.

Ako je, kaže, referendum problem u RS i Bosni i Hercegovini, onda to samo potvrđuje činjenicu da ovo nije istinski slobodna i demokratska zemlja, već međunarodni protektorat, pa se referendumu kao demokratskoj formi uglavnom protive stranci.

Kopirati
Drag cursor here to close