9. siječanj

Referendum o Danu Republike Srpske početkom ožujka

Vijesti / Flash | 04. 12. 2015. u 11:23 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Kluba izaslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Radovan Višković najavio je danas da će na jednoj od narednih sjednica Narodne skupštine RS-a biti predložena odluka o referendumu u RS-u o 9. siječnju kao Danu RS-a, te očekuje da bi se izjašnjavanje građana moglo provesti u ožujku.

Referendum o 9. siječnju nedavno su u zajedničkoj izjavi dogovorili srpski dužnosnici i političari, odbijajući odluku Ustavnog suda BiH kojom je član Zakona o praznicima RS-a koji se odnosi na taj datum proglašen neustavnim.

''Na osnovu te izjave, mi smo u Narodnoj skupštini RS-a pripremili odluku o referedumu, a nismo još usuglasili da li će je podnijeti svi klubovi'', naveo je Višković.

Kaže da iako znaju kakav će biti stav većine građana u RS-u o 9. siječnju, žele da i službeno imaju tu odluku. Svjestan je da će ta skupštinska odluka vjerovatno biti blokirana od Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda, a nakon što prođe sve procedure, referendum bi bio proveden u ožujku

Podsjetio je da u zajedničkoj izjavi političara u RS-u stoji da se u roku od 120 dana treba izraditi zakon o Ustavnom sudu BiH, koji je, kaže, već u pripremi.

''Sve političke stranke iz RS-a dale su svoje eksperte koji će raditi na tom zakonu, a čak se ponudio i HDZ da s nama radi na prijedlogu tog zakona'', ustvrdio je Višković.

Smatra da je vrijeme da se u BiH usvoji taj zakon, koji će "eliminirati“ učešće stranaca u tom pravosudnom tijelu.

Višković tvrdi da će se analizirati sve odluke koje je Ustavni sud BiH donio preglasavanjem i proglasiti ih "ništavnim“ te vratiti stari grb i himnu RS-a, koje je taj sud ranije proglasio neustavnim.

Kopirati
Drag cursor here to close