''Nije lahak posao''

Reakcije: Dodiku treba prevoditelj za bosanski jezik

Vijesti / Flash | 31. 07. 2017. u 14:09 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Dodik se konačno izjasnio da "ne razumije..." bosanski jezik. On je naprosto opsjednut bosanskim jezikom'', napisao je u svom priopćenju Mustafa Cerić, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa.

''Bosanskog jezika u Dodikovoj glavi sad ima, sad nema. Ne znani on točno kad ga ima, a kad ga nema, ali zna da "ne razumije" nas što ga podsjećamo da ga imai da mu treba bosanski prevoditelj da mu prevodi s bosanskog na srpski i obrnuto'', kaže.

No i prevođenje s bosanskog neće biti lagan posao, smatra Cerić.

''To nije lahak posao. Moglo bi se reći da je to gotovo pa nemoguć posao zato što ne postoje ekvivalentne, tj.,istoznačne, istovrijedne i jednako vrijedne, bosanske riječi za mnoge izraze ili sintagme, koje Dodik koristi na svom srpskom jeziku kad govori o Bosni, bosanskom jeziku, bosanskoj kulturi i Bošnjacima. Na primjer, ne postoji u bosanskom jeziku sintagma: "Ne volim Bosnu". Ta sintagma postoji samo u srpskom jeziku i to u rječniku Milorada Dodika. Prema tome, bosanski prevoditelj, ma koliko bio obrazovan u bosanskom jeziku, ne bi mogao tu srpsku dodikovštinu prevesti na bosanski jezik zato što takav ekvivalent jednostavno ne postoji u bosanskom jeziku'', napisao je između ostalog Cerić.

 ''Jezik je bît, bitak i biće mog postojanja. Negacija mog jezika, negacija imena mog jezika, jest jednako negacija mog bitka i mog bića, a to je najava novog Genocida'', kaže Cerić.

U priopćenju je naveo da je bosanski jezik,  jezik onih koji govore o ljubavi, a ne o mržnj; o miru, a ne o ratu; o toleranciji, a ne o sukobu; o pomirenju, a ne o svađi; o čovjekoljublju, a ne o čovjekomržnji!

Salkić: Dodikovi napori neće uroditi plodom

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić ocijenio je danas da entitetski predsjednik Milorad Dodik ''želi potpirivanjem mržnje i netrpeljivosti da homogenizira radikalne snage u RS-u''.

Reagirajući na, kako je priopćeno, Dodikova gruba negiranja bosanskog jezika, Salkić je naveo da izjave entitetskog predsjednika „potpiruju netrpeljivost prema Bošnjacima u bh. entitetu RS i potiču diskriminaciju, dobivajući jasne konture govora mržnje, koji mora biti sankcioniran prije nego izazove negativne posljedice“.

Podsjeća da Europska konvencija o ljudskim pravima garantira svakom čovjeku i svakoj etničkoj grupi pravo na jezik i sve institucije u našoj zemlji imaju obvezu da poštuju europske konvencije.

Pravo na jezik

Ustavi Bosne i Hercegovine i entiteta RS, također, garantiraju svim građanima i narodima pravo na jezik, prenosi Fena.

''Na posljednjem popisu više od 52 posto građana Bosne i Hercegovine se izjasnilo da govori bosanski jezik i svaki Dodikov pokušaj da negira naš jezik polazi upravo s te pozicije. Njemu je jasno da je bosanski jezik činjenica i da svi napori da se on zabrani ili ukine nikada neće uroditi plodom'', naveo je Salkić, priopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Milorad Dodik je, dodaje, izgubio političku podršku velikog broja građana. Ekonomiju je doveo do ruba propasti.

Što mu preostaje osim da pribjegne radikalizmu i sijanju mržnje prema Bošnjacima. Kao potpredsjednik ovoga entiteta izražavam ozbiljnu zabrinutost zbog odnosa međunarodnih organizacija koje su dobile mandat i imaju kredibilitet da provedu reforme ustavaa obrazovanja u ovome entitetu, a mi danas imamo škole koje su prilagođene samo djeci Srba, dok se Bošnjaci, iako konstitutivni narod, sistemski žele svesti na nivo nacionalne manjine. Sistem provodi javnu diskriminaciju i to nitko ne sprečava. Mi zahtijevamo odgovor na pitanje: je li OHR-u i OSCE-u postalo normalno i uobičajeno da Bošnjaci budu diskriminirani u bh. entitetu RS i kakva je njihova uloga u tome'', istaknuo je Salkić.

Dodik mora štititi sve

Ukazuje i da je Milorad Dodik predsjednik entiteta i on je po Ustavu dužan da zaštiti prava svih građana.

''Mi plaćamo porez i od tog poreza i Dodik prima plaću. On ima obvezu prema Bošnjacima. Nažalost, mi smo prinuđeni da pored ovakve diskriminatorske vlasti svoja prava ostvarujemo putem sudova. Uvjereni smo da će pravo i pravda pobijediti. Međutim, ostat će u povijesti zapisano da je u 21. stoljeću odlukom vlasti ovoga entiteta, uskraćivano pravo na jezik jednom narodu. Pozivam građane RS-a da ne podržavaju ove diskriminatorske odluke Milorada Dodika i njegovih satelita. Također, pozivam bh. pravosuđe i pravosuđe bh. entiteta RS da sankcioniraju govor mržnje i politiku diskriminacije'', kazao je potpredsjednik Salkić.


Zvizdić: Nitko neće zabraniti bosanski

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić održao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o radu Vijeća ministara BiH, kao i rušenju Izvještaja o radu ove institucije.

Odgovarajući na pitanja novinara, Zvizdić je iskoristio priliku i odgovorio na izjave Milorada Dodika o "nepostojanju bosanskog jezika".

"SNSD i SBB su imali cilj da sruše izvještaj, pa i da koče napredak BiH k europskim integracijama. Ta koalicija je djelovala vrlo smišljeno kada je riječ o rušenju Izvještaja, ali i zaštiti gospodina Špirića s druge strane", kazao je i dodao:

"Proizvode konflikte kako bi održali status i rejting u političkom životu BiH. Nebitna je tema, danas je to Vijeće ministara BiH, sutra bosanski jezik. Ja govorim bosanski jezik, ovaj press držim na bosanskom jeziku. Svi koji pokušavaju to zabraniti i osporiti, to neće uspjeti. Bilo je prije pokušaja puno većih i jačih da to urade, pa nisu uspjeli. Niti Dodik niti bilo koja institucija koja ima takav odnos prema ustavnom pravu Bošnjaka".

Kopirati
Drag cursor here to close