Apelacijsko vijeće

Žalba na osuđujuću presudu protiv Ivankovića Lijanovića

Radi se o nepravomoćnoj presudi, kojom su Jerko Ivanković Lijanović i Stipe Šakić oglašeni krivim za udruživanje radi činjenja kaznenih djela u stjecaju s produženim kaznenim djelom - zloupotreba položaja ili ovlasti
Vijesti / Flash | 29. 08. 2019. u 14:22 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apelacijsko vijeće Vrhovnog suda Federacije BiH razmatralo je danas žalbe branitelja Jerka Ivankovića Lijanovića, bivšeg federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Lijanovića osobno, te branitelja Lijanovićevog savjetnika Stipe Šakića na presudu Kantonalnog suda u Tuzli od 16. siječnja 2018. godine. 

Radi se o nepravomoćnoj presudi, kojom su Jerko Ivanković Lijanović i Stipe Šakić oglašeni krivim za udruživanje radi činjenja kaznenih djela u stjecaju s produženim kaznenim  djelom - zloupotreba položaja ili ovlasti, te osuđeni na devet (Lijanović), odnosno jednu godinu uz novčanu kaznu od 18.000 KM (Šakić).    
Braniteljica prvookrivljenog (Lijanovića), odvjetnica Mirna Delalić ukratko je obrazložila žalbu koja sadrži više od 230 stranica, navodeći kako je obim žalbe, između ostalog, uvjetovan velikim brojem dokumenata iz spisa, kao i obimom povreda kaznenog postupka, ali i KZ-a FBiH. 

Prigovori obrane

Ustvrdila je kako je obrana vlastitim materijalnim dokazima pobila iskaze saslušanih svjedoka, osporavajući, istovremeno, njihov kredibilitet, te prigovarajući na način vođenja istrage, a u vezi s pokušajima da se odgovornost prebaci na njenog branjenika. 

Navela je i kako se u ovom slučaju radi o prizvoljnoj primjeni materijalnog prava, čime je njenom branjeniku povrijeđeno pravo na pravično suđenje, uz opasku da su odredbe Zakona o novčanim podsticajima, kao i određeni podzakonski akti i nadležnosti proizvoljno tumačeni. 

Navodima Delalić, pridružio se i branitelj drugookrivljenog, odvjetnik Amir Mešić, inzistirajući na bitnim povredama ZKP-a, te ostajući u cijelosti kod navoda pisanog podneska/žalbe. 

Okrivljeni - Jerko Ivanković Lijanović i Šakić izjavili su kako su u cijelosti saulasni s navodima njihovih branitelja, te su pokušali dodatno obrazložiti cjelokupnu situaciju, ali su nakon upozorenja predsjedavajuće Vijeća da izlaze iz okvira žalbi, od toga odustali. 

Istovremeno, Tužiteljstvo je u odgovoru na žalbe branitelja okrivljenih i okrivljenog Ivankovića Lijanovića od 24. prosinca 2018. godine predložilo da se te žalbe odbiju kao neosnovane. 

Federalni tužitelj Slavo Lakić kazao je kako je u ovom slučaju odlučeno da se iskoristi mogućnost te prihvati odgovor Kantonalnog tužiteljstva Tulanskog kantona, predloživši da Sud cijeni taj odgovor. 

U skladu s ustaljenom procedurom, odluka u vezi s razmatranim žalbama bit će donesena naknadno. 

Devet godina zatvora

Podsjetimo, Jerko Ivanković Lijanović, bivši federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, je presudom Kantonalnog suda u Tuzli od 16. siječnja 2018. godine osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od devet godina. 

Lijanović je oglašen krivim za udruživanje radi činjenja kaznenih djela i produženo kazneno djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti, a u vezi s optužabama za nezakonitosti prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH od 2011. do kraja 2014. godine.

 Sud je optuženom Jerku Ivankoviću Lijanoviću za kazneno djelo udruživanja radi činjenja kaznenih  djela utvrdio kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, a za produženo kazneno djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti u trajanju od osam godina i šest mjeseci, odnosno jedinstvenu kaznu od devet godina.

Lijanoviću je izrečena i sigurnosna mjera zabrane vršenja dužnosti ministra na razini FBiH u trajanju od dvije godine, računajući od dana pravosnažnosti odluke, s tim da se vrijeme provedeno u zatvoru ne računa u vrijeme trajanja sigurnosne mjere.

Istovremeno, Lijanović je oslobođen optužbi po tri točke optužnice. 

Istim postupkom, kao sudionik obuhvaćen je i njegov savjetnik Stipe Šakić koji je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od godinu (za produženo k.d. - zloupotreba položaja ili ovlasti), uz novčanu kaznu od 18.000 KM (za udruživanje radi činjenja krivičnih djela).

Šakić je, u skladu s nepravomoćnom presudom,  spomenuti iznos dužan platiti u jednakim ratama u roku jedne godine, a ukoliko novčana kazna ne bude plaćena u roku, Sud će bez odgađanja donijeti odluku da se novčana kazna zamijeni kaznom zatvora. 

Također, od Lijanovića se oduzima nezakonito pribavljena korist u iznosu od 652.861,38 KM, a od Šakića 5.717,37 KM te se utvrđuje da novac postaje vlasništvo Vlade FBiH. 

Inače, prvostupanjski sudski postupak u ovom predmetu je počeo u svibnju 2016. godine, a Lijanović je optužen da je Proračun FBiH oštetio za više od 817.000 KM, tako što je uvjetovao poljoprivrednike u FBiH da 50 posto od iznosa poticaja koji im bude dodijeljen moraju davati kriminalnoj grupi koju je organizirao.

 U sklopu istog predmeta bili su optuženi i nekadašnji zastupnik u Skupštini TK Mersed Šerifović, bivši Lijanovićev savjetnik Suad Čamdžić i nekadašnji ministar poljoprivrede TK Edin Ajanović, ali su nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivice, Šerifović i Čamdžić osuđeni na po dvije i po godine zatvora, dok je Ajanović osuđen na godinu dana zatvora.

Kopirati
Drag cursor here to close