Prijeti mu zatvor

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a optužen za zlouporabu položaja

Vijesti / Flash | 09. 09. 2016. u 18:10 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Liječnik Eniz Čolaković (58) iz Mostara, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a, optužen je za zlouporabu položaja ili ovlasti, potvrđeno je iz Općinskog suda Mostaru. Zbog toga mu sada prijeti od šest mjeseci do pet godina zatvora, koliko je predviđeno za ovo kazneno djelo.

Prema optužnici Županijskog tužiteljstva HNŽ-a, njemu se spočitava da je 16. siječnja ove godine, radeći na poslovima ravnatelja ovog zavoda, a u namjeri da drugom pribavi korist iskorištavanjem svojih ovlasti odgovorne osobe i službenog položaja, postupio protivno odluci Vlade HNŽ-a o zabrani zapošljavanja državnih službenika i namještenika u ustanovama i drugim institucijama koje se financiraju iz proračuna, te primio u radni odnos Dalilu Ivanković, magistricu kemije bez radnog iskustva, te ju postavio na mjesto voditeljice Odjela za sanitarnu kemiju i dijagnostiku ovog zavoda.

Tako mu se spočitava da je time postupio i protivno sistematizaciji radnih mjesta u sklopu pravilnika o unutarnjoj organizaciji rada od studenog 2007. kojim je određeno da voditelj Odjela mora biti sanitarni kemijski specijalist diplomirani inženjer kemije i imati najmanje tri godine radnog iskustva u struci. Također, kako se navodi, Čolakovič je zanemario činjenicu da je, po zaključku Skupštine HNŽ-a od kraja prošle godine, bio dužan ispred zdravstvene ustanove sačiniti prijedlog plana novog zapošljavanja za ovu kalendarsku godinu na koji će, preko resornog ministra, davati suglasnost Vlada HNŽ-a.

Posjetimo, portalu Bljesak.info su se javili uposlenici Zavoda koji su negodovali nakon što je na mjesto voditeljice Laboratorija imenovana Ivanković po natječaju iz 2008. godine tvrdeći kako njezina stručna sprema i činjenica da je mjesec dana nakon diplomiranja postavljena na tako važnu poziciju ne odgovaraju nalozima u Pravilniku.

Radnici su optužili direktora za nepotizam, no direktor je tvrdio kako ne poznaje od ranije uposlenicu iako prepiska na Facebooku dokazuje drugačije. Istodobno, radnici su Županijskom tužiteljstvu u Mostaru podnijeli kaznenu prijavu protiv Čolakovića zbog zloupotrebe položaja.

Inače, Ivanković, jedna od najboljih studentica u Federaciji BiH, diplomirala je u prosincu 2015., a posao je dobila po oglasu iz 2008. Kemijski laboratorij Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije tako je nakon skoro osam godina dobio, pa ostao bez voditelja.

Naime, ovaj laboratorij kontrolira zdravstvenu ispravnost vode za piće za stanovništvo Mostara, Jablanice, Konjica, Širokog Brijega i Čitluka već nekoliko godina nije imao stalno uposlenog voditelja laboratorije. No, nakon imenovanja nove voditeljice, djelatnici spomenutog laboratorija u pismu su nas upozorili na niz nepravilnosti u novom imenovanju.

Kopirati
Drag cursor here to close