Mektić

Ratnici Islamske države iz BiH: Poginulo ih 43, vratilo se 50

Vijesti / Flash | 27. 08. 2015. u 10:14 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Do kraja idućeg tjedna bit će gotov akcijski plan vezan za postupanje u slučaju priliva izbjeglica s Bliskog istoka u Bosnu i Hercegovinu nakon što su se ti ljudi, bježeći iz križnih žarišta, obreli na granicama Makedonije i Srbije, izjavio je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić.

Plan će sadržavati sigurnosni i humanitarni aspekt, rekao je Mektić tokom današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH odgovarajući na pitanje zastupnika Hazima Rančića jesu li bh. institucije pripremljene za slučaj priliva ovih imigranata čiji je konačni cilj zapadna Europa.

Mektić je odgovorio na još jedno pitanje, a vezano je za odlazak bh. državljana na strana ratišta, u ovom slučaju u Siriju i Irak.

Postavio ga je zastupnik Staša Košarac želeći saznati kojim podacima raspolažu bh. sigurnosne agencije s obzirom na to da su neki mediji objavili navodne podatke obavještajnih službi Hrvatske da je više od 600 bh. građana otišlo da se bori u paravojnim formacijama na strani Islamske države.

Mektić je kazao da je na vanjskim ratištima trenutno oko 130 državljana BiH, da ih je, otkad odlaze, poginulo 43 i da se oko 50 vratilo u BiH.

''To su podaci bh. obavještajnih struktura, koji se razmjenjuju i s hrvatskim službama'', kazao je ministar i dodao da hrvatske službe nisu dostavile podatke o kakvima je govorio Košarac.

Nakon što je Košarac pitao i primjenjuje li se zakon koji bh. državljanima zabranjuje odlazak u paravojne formacije na strana ratišta, Mektić je odgovorio da je dosad podneseno 19 izvještaja o počinjenim kaznenim djelima vezanim za poticanje, financiranje i sudjelovanje na stranim ratištima. Od toga je u proceduri 18 optužnica od kojih je neke sud potvrdio.

''Dosad nije izrečena nijedna presuda'', rekao je Mektić.

Kopirati
Drag cursor here to close