Ukinuta Interpolova potjernica

Ratni načelnik Tuzle od sada “slobodan čovjek”

Pojašnjava da je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, u međuvremenu, zaključilo da u slučaju “Tuzlanska kolona” nema elemenata ratnih zločina.
Vijesti / Flash | 18. 09. 2019. u 18:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Interpol je ukinuo potjernicu koja je, na osnovu zahtjeva Srbije, raspisana za ratnim načelnikom Tuzle Selimom Bešlagićem. Bešlagić je to potvrdio u razgovoru za BHRT.

Potjernica se odnosila na ratne događaje 15. svibnja 1992. godine u Tuzli u slučaju “Tuzlanska kolona”.

''Ovim slučajem bavilo se i Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, ali i nadležni pravosudni organi Srbije koji su pokrenuli proces i protiv Ilije Jurišića. Jurišić je na kraju u Beogradu pravosnažnom presudom oslobođen optužbi za ratne zločine u vezi s ‘Tuzlanskom kolonom’. Mi smo se nadali da je time završen proces, ali su ostale Interpolove potjernice, jer srbijansko tužiteljstvo nije odustalo od tužbe u vezi sa ‘Tuzlanskom kolonom'', rekao je Bešlagić za BHRT.

Pojašnjava da je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, u međuvremenu, zaključilo da u slučaju “Tuzlanska kolona” nema elemenata ratnih zločina. "Kada smo konačno dobili potvrdu iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, uputili smo pismo Interpolu nakon čega smo dobili odgovor da su, nakon svih procedura, prvo Meša Bajrić, a potom i Selim Bešlagić, skinuti s Interpolove potjernice”.

Bešlagić kaže da je Interpol 13. srpnja ukinuo potjernicu koja je za njim bila raspisana i da je sada “slobodan čovjek”.

''U međuvremenu sam to i provjerio, putovao sam u Zagreb, nije bilo nikakvih problema na granici, a kada sam se vratio u Bosnu i Hercegovinu i na graničnom prelazu dobio pozdrav od naših carinika, shvatio sam da je sve to s potjernicama konačno završeno'', rekao je Bešlagić za BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close