Žrtve iz sjene

Ratna silovanja tabu tema i nakon više od 25 godina

Procjenjuje se da je od 20 do 30 tisuća žena, djevojčica, muškaraca i dječaka prošlo torture i silovanja u proteklome ratu.
Vijesti / Flash | 13. 07. 2021. u 20:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje "Žene BiH" Mostar i Međunarodna organizacija za migracije organizirali su okrugli stol u Međugorju o temi "Prava preživjelih seksualnog nasilja u ratu u kontekstu pandemije".

Riječ je o projektu "Traganje za brigom, pravdom i podrškom za preživjele seksualnog nasilja u ratu u Bosni i Hercegovini".

Procjenjuje se da je od 20 do 30 tisuća žena, djevojčica, muškaraca i dječaka prošlo torture i silovanja u proteklome ratu.

Tema je to o kojoj se još nerado govori. Zato je važno žrtve učiniti vidljivijima i pomoći im da koliko-toliko prebrode traume i posljedice, prenosi Federalna.ba

"Pokušat ćemo proširiti vidike ljudima na terenu, dodatno ih informirati. Dali smo im i jedinstvenu priliku da ispred sebe imaju konačno nekoga tko im može direktno odgovoriti na neka pitanja", objašnjava glasnogovornica Udruženja "Žene BiH" Mostar Arnela Buzaljko.

I četvrt stoljeća nakon rata žrtve su, nažalost, stigmatizirane. I ne samo one nego i njihove obitelji. Teret je to koji je teško nositi i zato trebaju pomoć svih nas - u razumijevanju, prihvaćanju i pomaganju. U protivnom smo, poručeno je sa okruglog stola, skoro pa u istoj ravni s počiniteljima ovih zločina.

"Ono što je posljednjih godina napravljeno u Federaciji je jako dobro. Utvrđivanjem novog administrativnog modela svim žrtvama je olakšan pristup priznavanju statusa i one su na nekin način socijalnog aspekta kroz dobivanje statusa i naknade zbrinute. Međutim, ostaju još određena područja koja se tiču pravne podrške i pomoći njihovim obiteljima", navodi predsjednica Komisije za priznavanje posebnog statusa civilnih žrtava rata FBiH Saliha Đuderija.

Ističu kako je potrebno regulirati i pomoć pri obrazovanju i zapošljavanju. Nažalost, mnoge žrtve upravo zbog straha nikada ne progovore o svojoj trauma, poručili su sudionici.  

Kopirati
Drag cursor here to close