Ratni zločin

Potjernica za bivšim pripadnikom Petog korpusa

Početkom srpnja ove godine, Kantonalni sud u Bihaću je potvrdio optužnicu protiv Abdagića, bivšeg pripadnika Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine
Vijesti / Flash | 22. 10. 2019. u 14:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Interpol je raspisao potjernicu za Esedom Abdagićem, optuženim za ubojstvo ratnog zarobljenika počinjeno 1993. godine u Bihaću, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

“Kantonalni sud u Bihaću je izdao naredbu za prinudno dovođenje Eseda Abdagića, iz razloga jer nije dostupan pravosudnim organima u Bosni i Hercegovini, te je protiv iste osobe po naredbi Suda raspisana međunarodna potjernica”, potvrđeno je iz Kantonalnog suda u Bihaću.

Početkom srpnja ove godine, Kantonalni sud u Bihaću je potvrdio optužnicu protiv Abdagića, bivšeg pripadnika Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), po kojoj je optužen za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Prema ranijem priopćenju Kantonalnog tužiteljstva Unsko-sanskog kantona (USK), Abdagiću se na teret stavlja da je u prosincu 1993. godine, kao zatvorski stražar u Okružnom zatvoru u Bihaću, više puta udario vojnog zarobljenika, pripadnika Drugog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), koji je nakon kraćeg vremena od zadobijenih ozljeda preminuo.

Optuženi je, prema Tužiteljstvu USK-a, nastanjen u Iowi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Kopirati
Drag cursor here to close