Čeličenje

Raskol: Selefije u BiH stvaraju novu struju

Vijesti / Flash | 26. 03. 2016. u 07:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok Islamska zajednica u BiH insistira na gašenju više desetina paradžemata, bh. policijske agencije došle su do podatka da se u BiH ''čeliči'' nova vjerska struktura selefijske populacije, objavile si Nezavisne novine navodeći kako je struktura rezultat podjela unutar najbrojnije selefijske frakcije u BiH.

Naime, kako tvrde Nezavisne novine, u frakciji je došlo do suprotstavljenih stavova kada je riječ upravo o suradnji s Islamskom zajednicom u BiH. Iz dokumenata, koje su Nezavisne dobile iz bh. sigurnosnih krugova, uočljivo je da se radi o selefijskoj strukturi koju ne treba potcjenjivati.

"Očito, na pomolu je nova vjerska struktura selefijske populacije, koja ima svoje šejhove, redovne aktivnosti, redovna okupljanja i predavanja. Ova struktura konstantno postaje jača zbog novih pristalica i povećanja broja novih daija, koji se vraćaju sa školovanja u arapskim zemljama", stoji u povjerljivoj dokumentaciji do koje su došli novinari banjalučkih novina.

U tim spisima vidljivo je i da zahtjev da se ilegalni džemati pripoje Islamskoj zajednici BiH ne može donijeti zapaženiji epilog.

"Zahtjevi vrha Islamske zajednice u BiH za prestankom rada takozvanih paradžemata, a zbog različitih stavova unutar same Islamske zajednice, neće postići očekivani rezultat, s obzirom na to da i među visokorangiranim članovima Islamske zajednice postoje različita mišljenja po pitanju gašenja paradžemata", stoji u toj dokumentaciji.

U tim spisima, koji su u posjedu redakcije Nezavisnih, također stoji da će se, poslije roka za gašenje paradžemata, pod dodatnim udarom naći selefijske zajednice u Bočinji, Ošvama i druge. Upravo je prošlog tjedna istekao rok da se vođe paradžemata, iza kojih često stoje vehabije, izjasne o pripajanju Islamskoj zajednici, ali iz Islamske zajednice u BiH tvrde da kompletne podatke s terena još nemaju.

Zamjenik reis-ul-uleme Husein ef. Smajić kaže da, kada je riječ o gašenju paradžemata, imaju informacije tek s dva muftijstva.

"Naknadno ćemo imati opširnije informacije o tome koliko ih je ostalo izvan Islamske zajednice, a koji su pristupili Islamskoj zajednici. U drugoj polovici aprila reis-ul-ulema će imati kompletan izvještaj i on će tada izaći sa službenom informacijom", naveo je Smajić.

Upitan da prokomentira informaciju da i među visokorangiranim članovima Islamske zajednice postoje različita mišljenja po pitanju gašenja paradžemata, on je taj navod potvrdio, ističući da u svakoj vjerskoj zajednici postoje ljudi koji misle da treba malo drugačije raditi odnosno nastupiti.

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, uvjerava da država ima mehanizme da se obračuna sa svima koji izlaze iz zakonskog okvira.

"Što se tiče paradžemata, nećemo dozvoliti da se tu samoinicijativno organizira bilo što što izlazi iz okvira Islamske zajednice, odnosno što bi predstavljalo moguću prijetnju za BiH", rekao je Mektić za Nezavisne novine.

Upitan za jačanje nove vjerske strukture selefijske populacije, kazao je kako ona ne može biti legalna, niti će se dozoliti da se ona registrira.

"Na sve što budu radili izvan sustava odnosno zakona, mi ćemo represivno djelovati", navodi Mektić.

Podsjećamo, prije nekoliko dana su pojedini paradžemati, od 64, koliko ih je u BiH, uvjetovali Islamsku zajednicu u BiH brojnim zahtjevima, koji su, kako su poručili, uvjet da bi se uključili u okvire ove zajednice.

Kopirati
Drag cursor here to close