Srpska

Raskida se ugovor za nabavku mobilne bolnice

Zeljković je podsjetio da je Institut za javno zdravstvo 26. ožujka na osnovu zaključka Republičkog stožera za vanredne situacije nabavio mobilnu bolnicu.
Vijesti / Flash | 29. 05. 2020. u 14:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković izjavio je danas da je Republički stožer za izvanredne situacije danas dao zaduženje Institutu da izvrši jednostrano raskidanje ugovora s poduzećem "Balkan global" u vezi s nabavkom mobilne bolnice, prenosi Srna.

Zeljković je rekao da je Stožer dao zaduženje Institutu i da izvrši povrat 4,2 milijuna KM, koliko je plaćeno za mobilnu bolnicu.

"Dobavljač nije izvršio cjelokupnu isporuku kao što je bilo navedeno u ugovoru. Rok u ugovoru je bio 12 dana od dana njegovog potpisivanja. Neispunjenje ugovora vodi k jednostranom raskidanju ugovora", rekao je Zeljković na konferenciji za novinare nakon sjednice Republičkog stožera za vanredne situacije.

Zeljković je podsjetio da je Institut za javno zdravstvo 26. ožujka na osnovu zaključka Republičkog stožera za vanredne situacije nabavio mobilnu bolnicu.

"Institut se polovinom travnja obratio dobavljaču da se izjasni u vezi s rokom isporuke zato što je on probijen. Dobavljač je uputio dopis u kojem navodi otežane okolnosti za isporuku. Krajem travnja započeta je montaža bolnice, ali ona nije dovršena i stavljena u funkciju", naglasio je Zeljković.

Prema njegovim riječima, ugovorom je precizirano da je dobavljač obvezan izvršiti transport, montažu i stavljanje objekta u funkciju, prenosi Srna.

"Institut je izvršio sve ugovorne obaveze, ali dobavljač nije ispunio svoje obveze. Kada jedna strana ne ispuni obveze zakon nalaže da je druga obvezna da traži jednostrani raskid ugovora i povrat novca. To je klasičan primjer ugovora između dvije strane. Institut će danas uputiti dopis dobavljaču u vezi s jednostranim raskidanjem ugovora i pozvati ga da izvrši povrat sredstava", kaže Zeljković.

Na pitanje hoće li biti tražena i nadoknada novca potrošenog za tri leta kojim je dovezen dio bolnice, Zeljković je rekao da će to biti definirano drugim zaključkom koji će donijeti Republički stožer za izvanredne situacije.

Dodao je i da će nadoknada šteta biti predmet dalje rasprave, navodeći da su to pravna pitanja koja će biti razmatrana.

Vlada Srpske odlučila se za kupovinu mobilne bolnice kako bi zdravstveni sektor bio spremniji za odgovor na epidemiju virusa korona, ali još nije stigla sva potrebna oprema.

Kopirati
Drag cursor here to close