Konačna odluka

Ranko Debevec oslobođen disciplinske odgovornosti

“Time je predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Debevec Ranko oslobođen disciplinske odgovornosti koja mu se stavljala na teret”, navodi se u priopćenju.
Vijesti / Flash | 07. 10. 2021. u 13:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Drugostupanjska disciplinska komisija Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) usvojila je žalbu predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca, te odbila u potpunosti disciplinsku tužbu kojom se teretio za “ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudačke funkcije i namjerno davanje lažne, obmanjive i nedovoljne informacije u vezi s bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća”, priopćeno je iz VSTV-a.

Debevcu je odlukom Prvostupanjske4 disciplinske komisije izrečena mjera javne opomene, na koju su se žalili i tuženi i Ured disciplinskog tužitelja (UDT).

Žalba tuženog je usvojena, te je Debevec oslobođen za ranije utvrđenu odgovornost za disciplinske prekršaje “ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije i namjerno davanje lažne, obmanjive i nedovoljne informacije u vezi s bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća”, priopćeno je, kao i da je žalba UDT-a odbijena.

“Time je predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Debevec Ranko oslobođen disciplinske odgovornosti koja mu se stavljala na teret”, navodi se u priopćenju.

Disciplinska tužba je teretila Debevca da se tijekom prosinca 2020. godine sa direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanom Mehmedagićem, protiv kojeg je u tom trenutku vođen krivični postupak, sastao ispred stana treće osobe, kao i da je tužiteljici Vedrani Mijović, koja postupa u predmetu u kojem je tuženi sudionik u postupku, uputio komentar neprimjerenog sadržaja.

Istim tužbenim zahtjevom Debevec se teretio i da je od 2004. godine, s izuzetkom 2009., namjerno davao nedovoljno informacija o imovini u inostranstvu, odnosno Španjolskoj, kroz osobne financijske izvještaje dostavljene VSTV-u.

Odluka Drugostupanjske disciplinske komisije je konačna i ne postoji mogućnost žalbe.

Kopirati
Drag cursor here to close