Hrabrost

Rođena bez ruku: Malena Žepčanka odlična je učenica i uzor svima

Roditelji se i danas nerado pričaju o greški liječnika, koji su tvrdili da će majka Šeherzada na svijet donijeti zdravu bebu.
Vijesti / Flash | 20. 01. 2020. u 22:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Desetogodišnja Ramela Mešeljević iz Žepča, djevojčica rođena bez ruku, čija sudbina je zapanjila bh.i širu javnost, danas pohađa peti razred osnovne škole, javlja Avaz.

Odlična je učenica i uzor drugoj djeci, s ponosom pokazuje knjižicu. Prvo je polugodište završila sa svim peticama.

Roditelji se i danas nerado pričaju o greški liječnika, koji su tvrdili da će majka Šeherzada na svijet donijeti zdravu bebu.

Poslije prvog šoka, nakon što je Ramela rođena bez ruku i s kraćom nogom, Sanel i Šeherzada su, uz pomoć dobrih ljudi, hrabro počeli krčiti put svojoj malenoj djevojičici.

Polazak u školu budio im je strahove, no, Ramela se brzo snašla, omiljena je, druželjubiva, uvijek spremna za druženje.

 
 
 
View this post on Instagram

Ramela je odlična učenica i uzor svima #ramelameseljevic #zepce #bih #djeca #vijesti #avaz #dnevniavaz

A post shared by Dnevni avaz (@dnevniavaz) on

Sve poslove obavlja lijevom nogom. U šali kaže kako joj je lijeva noga kao nekom desna ruka. Jede, piše, oblači se, češlja, a desnom se ponekad pomogne. Kod oblačenja i spremanja za školu pomaže joj i mlađa setra Đejla. Kad zapne kod matematičkih zadataka u pomoć joj priskoče sestra Sanela, mama i tata.

Roditelji pričaju da je Ramela vrlo odgovorna i savjesna te da pokušava da što više bude samostalna. Ispričala nam je kako učiteljica često zna reči kada grdi njene školske drugare, da ljepše Ramela piše nogom nego oni rukom. Za učiteljicu Edinu Grahić ima samo riječi hvale, kao i za drugaricu iz klupe Minelu Odobašić.

Do škole i dalje putuje malo autobusom, a malo s roditeljima autom, koji su već sada zbog problema s prijevozom pomalo zabrinuti, za njen budući nastavak školovanja.

''Kada krene u više razrede morat će imati asistenta i nekoga tko će o njoj brinuti dok je u školi'', kažu Ramelni roditelji.

Kopirati
Drag cursor here to close