Odgovorna osoba

RAK izrekao novčanu kaznu RTRS-u i generalnom direktoru

Vijesti / Flash | 31. 08. 2017. u 14:04 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) izrekla je RTRS-u novčanu kaznu u iznosu od 45.000 KM zbog nepostupanja po nalogu iz Zaključka RAK-a, radi kršenja člana 46. Zakona o komunikacijama te člana 143. Pregleda povreda i odgovarajućih kazni koje izriče RAK, kao i novčanu kaznu u iznosu od 15.000 KM generalnom direktoru RTRS-a Drašku Milinoviću, kao odgovornoj osobi.

RTRS nije postupio po nalogu RAK-a da izvrši priključenje Televizije K3 iz Prnjavora na digitalno zemaljsko emitiranje u Multipleks-u A u digitalnom području Kozara.

RAK je, po odluci Vijeća ministara BiH, ovlašten za izdavanje saglasnosti za digitalno zemaljsko emitiranje TV postajama u BiH koje trpe smetnje zbog početka digitalnog emitovanja u BiH, kao što je TV K3, te je ovlašten da donošenjem Zaključka primjeni izvršne mjere koje se moraju ispoštovati u određenom roku, što RTRS nije učinio.

Tijekom postupka, RTRS je osporavao zakonitost Odluke koju je donijelo Vijeće ministara BiH, a na osnovu koje je RAK izdao nalog.

U izjašnjenju, RTRS je isticao ulogu koja je u procesu digitalizacije dodijeljena javnim RTV servisima u pogledu korištenja Multipleks-a A i Multipleks-a B, na način da je svako priključenje komercijalnih televizija na zahtjev RAK-a smatrao osporavanjem prava na imovinu RTRS-a, odnosno opreme za digitalno emitiranje.

RTRS je onemogućio RAK-u da izvršava svoje obaveze u procesu digitalizacije utvrđene Odlukom koju je donijelo Vijeće ministara BiH, a koja obavezuje i uključuje prava i obaveze kako Agencije, tako i javnih RTV servisa BiH, priopćeno je iz Regulatorne agencije za komunikacije.

Kopirati
Drag cursor here to close