Kazimir Raguž

Direktor DZ Stolac: Brojke su na prvi pogled zastrašujuće

Svi slučajevi su povezani za Pogon za preradu ribe u kojem radi oko 120 zaposlenika. Prije šest dana potvrđen je prvi slučaj zaraze kod osobe iz Ljubinja.
Vijesti / Flash | 27. 06. 2020. u 16:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijest o 50 novozaraženih koronavirusom u Stocu je iznenađujuća, ali nije nas previše šokirala jer se nitko od testiranih za sada nije žalio na težu simptomatologiju, rekao je za N1 direktor Doma zdravlja Stolac Kazimir Raguž.

Dr. Raguž je pojasnio da su do sada četiri osobe prijavile blago povišenu temperaturu. Inače, svi slučajevi su povezani za Pogon za preradu ribe u kojem radi oko 120 zaposlenika. Prije šest dana potvrđen je prvi slučaj zaraze kod osobe iz Ljubinja.

“Bez obzira na veliki broj zaraženih nemamo tešku kliničku sliku i praktično nemamo jako izražene simptome bolesti. Jutros smo dobili rezultate testova, odnosno imena osoba i pristupili smo obavještavanju i epidemiološkom izvidu. Prema dosadašnjim iskustvima svaka zaražena osoba pored svojih kontakata na poslu, privatno može imati 10 do 15 primarnih kontakata. Naši timovi su već kontaktirali 70 posto pozitivnih osoba i broj njihovih primarnih kontakata je manji od procjena. Ne očekujemo više od 300 kontakata koji će morati u samoizolaciju. Među testiranim zaposlenicima jedna je zaposlenica koja ima negativan test. I ona će također u samoizolaciju i bit će retestirana nakon određenog vremena. Sada moramo popisati te osobe, staviti u samoizolaciju, pratiti njihovo zdravstveno stanje, a posebno pratiti one osobe koje spadaju u rizične skupine", izjavio je Raguž za N1.

"Dodatno, trebamo pripaziti ukoliko ima neko jako bolestan da se uradi dodatna dijagnostika na vrijeme kako ne bi došlo do pogoršanja zdravstvenog stanja tih osoba. Kada znamo da u tih 50 obitelji imamo zaraženog i da su sve te obitelji stavljene u samoizolaciju - na taj način smo praktično spriječili dalje širenje. Mi ćemo i dalje 'ući' u tu populaciju i pokušati detektirati koliko je zaraženih unutar obitelji. Međutim, zbog očekivanog velikog broja primarnih kontakata – bit će jako teško u kratkom vremenu uzeti briseve, pa ćemo se fokusirati na slučajeve kod kojih se ukažu simptomi ili pogoršanja kliničke slike - tada ćemo reagirati. Radimo tako da praktično nemamo vikenda, slobodnih dana niti radnog vremana”, dodao je Raguž.

Direktor Doma zdravlja Stolac kaže da su brojke na prvi pogled zastrašujuće objašnjavajući to dosta dobrom situacijom na terenu.

“Od svih 56 trenutno zaraženih u Stocu samo je jedna osoba hospitalizirana, ali zbog potpuno druge bolesti, ne zbog COVID-19. Zahvalan sam našim pacijentima i građanima. Od sinoć su mnogi tražili savjet, svjesni su situacije, jedan manji broj je negodovao. Mislim da ćemo uz mjere koje radimo i s policijom – spriječiti svako kršenje mjera samoizolacije jer moramo misliti na zaštitu ostalih ljudi. Koliko god brojke izgledale prevelike mi se možemo nositi sa ovom situacijom i kapacitetom koji imamo", istakao je.

Na naše pitanje ima li grube procjene o broju novih testiranja s obzirom na vrtoglavu procjenu broja osoba koje će morati u samoizolaciju, dr. Raguž je odgovorio:

“Mi smo jutros u Domu zdravlja nastavili sa normalnom dinamikom uzimanja briseva. Uzeli smo više od 20 briseva i poslali analizu, a stići će tijekom dana. Kod osoba kod kojih sada radimo epidemiološki izvid napravit ćemo procjenu dinamike uzimanja briseva. U Stocu imamo Dom za osobe s posebnim potrebama na koji se također moramo bazirati, kao i naše vrtiće čiji zaposlenici moraju biti testirati da eventualno ne budu rasadnici dalje zaraze”, prenosi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close