Da dokaže istinu

Radončićev tužitelj se samoinicijativno podvrgnuo poligrafu

Vijesti / Flash | 12. 03. 2017. u 11:19 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Božo Mihajlović, koji je odlukom prvostupanjske disciplinske komisije Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća privremeno udaljen s pozicije tužitelja Tužiteljstva BiH i zamjenika glavnog državnog tužitelja, samoinicijativno se podvrgnuo poligrafu, koji je utvrdio da su istiniti njegovi stavovi, u kojima odbacuje navode iz prijave. Njegov branitelj podržava napore v.d. glavnog državnog tužitelja da se uspostavi red u ovoj pravosudnoj instituciji.

Službena odluka o udaljavanju Bože Mihajlovića još nije dostavljena njegovom branitelju Vladi Adamoviću. Adamović ističe da će uložiti žalbu i da drugostupanjska komisija mora obratiti pozornost na poligrafsko ispitivanje kojem se Mihajlović samoinicijativno podvrgao, piše Federalna.ba.

''Poligrafski test u našem zakonu nije obvezan, ali zorno pokazuje ili ukazuje na to tko govori istinu. On je na tom testu prošao pozitivno i oni koji su to radili potvrdili su da on govori istinu'', naglašava Adamović.

Božo Mihajlović je postupajući tužitelj u predmetu Fahrudin Radončić i drugi. Mnogi njegovo udaljavanje s pozicije tužitelja povezuju upravo sa slučajem Radončić.

Pritisci na rad pravosudnih institucija, posebno oni politički, sve su prisutniji, ali v.d. glavnog tužitelja Gordana Tadić ističe da ona ne osjeća pritiske i da se stanje u državnom tužiteljstvu mora popraviti: ''Ja imam svoj stav u radu i ja nikada neću podleći bilo kakvim pritiscima. Toga su svjesni svi oni koji me dobro poznaju. Ja nemam nikakvih pritisaka u svom radu niti sam ih imala''.
Adamović podržava napore Tadić. Međutim, ističe da ona mora ustrajati u njima do kraja.

Također, naglašava da je situacija u državnom tužiteljstvu mnogo lošija i da su međuljudski odnosi najveći problem: ''Pojedini tužitelji ne samo da opstruiraju rad kolega nego se trude skinuti im glavu - u punom smislu tih riječi. Takvo stanje je bilo neodrživo i bilo je krajnje vrijeme da neko nešto poduzme'', piše Federalna.ba.

Međutim, nije samo stanje u državnom tužiteljstvu pod lupom javnosti. Glavno regulatorno tijelo državnog pravosuđa - VSTV, umjesto da čini sve da poboljša i održi ugled i dignitet pravosuđa, sve radi suprotno.

''Poštujući presumpciju nevinosti, ukoliko se dokaže da su radili to što su radili, oni trebaju otići'', napominje Jadranka Lokmić-Misirača, potpredsjednica VSTV-a BiH.
Poznavatelji stanja u pravosuđu upozoravaju - na sceni su dvostruki aršini VSTV-a, jer je, naprimjer, nevjerojatno da za isto djelo zloupotrebe položaja i ovlasti - koje se stavlja na teret Olegu Čavki i Boži Mihajloviću - ista komisija u 20 dana donosi dvije različite odluke.

Podsjetimo, prošli tjedan je Božo Mihajlović privremeno udaljen od vršenja dužnosti tužitelja Tužiteljstva BiH i zamjenika glavnog tužitelja. Zahtjev za suspenziju Mihajlovića podnesen je istog dana kada je Mihajlović podnio ostavku na mjesto šefa Odjela za organizirani, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close