Sastanak

Radončić: Uskoro rješavanje problema migranata u Tuzli

Radončić je najavio da uskoro putuje u Crnu Goru, Srbiju, a potom i u Beč na konferenciju ministara unutarnjih poslova u vezi s problemom rješavanja migrantske krize, te naglasio da se mora lobirati da odgovor na migrantsku krizu bude sveobuhvatan.
Vijesti / Flash | 07. 03. 2020. u 20:35 Bljesak.info
Radončić: Migrantsku krizu u Tuzli riješiti u idućih 10 - 15 dana

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti u Vijeću ministara Fahrudin Radončić najavio je da će za petnaestak dana biti riješen problem ilegalnih migranata u Tuzli.

“Ova igra s ilegalnim migrantima mora da prestane i da se pošalju poruke koje će obeshrabrivati njihov dolazak”, rekao je Radončić nakon današnjeg razgovora s gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem o rješavanju migrantske krize na području grada.

On je naglasio i da EU mora biti solidarna s BiH, budući da će, kako je istaknuo, koliko god da napravi migrantskih centara neko iz Unije tražiti da se smjesti još migranata.

Radončić je istaknuo da je kao ministar sigurnosti dobio potporu kompletnog Vijeća ministara za ono što radi i zagovara u posljednja dva mjeseca, a to je da BiH ne može biti plato za migrante.

“Nama ne može biti važnija sigurnost ilegalnog ekonomskog migranata od našeg građanina i od BiH”, rekao je Radončić.

On je ocijenio da je BiH u najtežem geografskom položaju, jer Srbija i Crna Gora u slučaju velikih migrantskih priliva može ih propustiti, te će se oni naći u BiH pred hrvatskom granicom, a BiH “nema gdje, prenosi BHRT”.

Radončić je najavio da uskoro putuje u Crnu Goru, Srbiju, a potom i u Beč na konferenciju ministara unutarnjih poslova u vezi s problemom rješavanja migrantske krize, te naglasio da se mora lobirati da odgovor na migrantsku krizu bude sveobuhvatan.

Radončić je napomenuo da je riječ o ljudima koji su povezani s trgovcima ljudima, kao i da je u pitanju globalno preseljavanje s jednog kontinenta na drugi, gdje je BiH posljednja i najteža točka, odnosno “pravi čep”.

Ministar sigurnosti u Vijeću ministara je naglasio da je on protivnik izgradnje novih zidanih objekata za ilegalne migrante.

“Granice će se zatvarati u okviru naših kapaciteta, ali BiH ne može praviti centre od bivših vojarni ili tvrdih objekata”, rekao je ministar sigurnosti.

Radončić je zahvalio Imamoviću za konstruktivan razgovor, ali i građanima Tuzle koji su preko legitimnih predstavnika donijeli odluku da se za Graničnu policiju izdvoji 120.000 KM, odnosno za jačanje graničnih kapaciteta.

Imamović je ocijenio da dolazak Radončića u Tuzlu, u vrijeme kada je kriza s migrantima skoro eskalirala, govori u prilog činjenici da ministar sigurnosti ne bježi od problema nego da im ide u susret.

“Građani BiH imaju pravo na sigurnost, miran život, ekonomski razvoj, razvoj turizma. Oni ničim nisu skrivili ovaj globalni problem pokretanja naroda s dva kontinenta”, rekao je Imamović.

Radončić je nastavio razgovore s premijerom Tuzlanskog kantona Denijalom Tulumovićem i njegovim suradnicima o migrantskoj krizi.

Kopirati
Drag cursor here to close