Tko je krivac u F BiH?

Radončić prijeti koaliciji: Napravit ću manjinsku vladu

Vijesti / Flash | 17. 01. 2017. u 07:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Osnovni problem su neriješeni hrvatsko-bošnjački odnosi. Preciznije SDA - HDZ. U njihovim odnosima imate puno blokada. Netko želi blokirati izbor nekih hrvatskih kadrova, HDZ se protivi tome, i od male stvari dobijete veliku blokadu. Suština blokade u FBiH je odnos SDA- HDZ'', rekao je u intervjuu za N1 čelnik stranke Savez za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić.

Kaže kako se on trudi djelovati ''kao jedna vrsta pomirljive, medijatorske ličnosti''.

Dva lidera blokiraju jedan drugog

''Mislim da nas blokada nigdje ne vodi i da se moramo okrenuti razvoju Federacije. Građani žive užasno, previše je siromašnih, bolesnih, ljudi se ne mogu liječiti, previše mladih odlazi, opći je raspad sistema, a mi se bavimo političkim svađama. Čovjek sam koji je za dvije godine napravio toranj od 40 katova. Želim graditi u ovoj vlasti, ali mi se ne dozvoljava. Zato što imate dva lidera koji blokiraju jedan drugog. Oni su rezultanta dvije stranke. Ako se nastavi ta priča mi ćemo im ponuditi manjinsku vladu, pa neka se svađaju bez nas'', rekao je Radončić.
Govoreći o novom mogućem sastanku čelnika stranaka vladajuće koalicije u Federaciji, Radončić je rekao kako se neki lideri bave drugim pitanjima i da sastanak ne ovisi o njemu.

''Ako imate stalne političke konflikte i preokupaciju da se svađate s Dodikom, s regijom, sa svojom strankom, s Radončićem i SBB-om, bojim se da ostavljate malo prostora za konstruktivan sastanak. Taj sastanak ne zavisi od mene, nego od gospodina Čovića i Izetbegovića i kada god me zovnu ja sam im na raspolaganju'', rekao je.

Dodik stalno hrani Izetbegovića

Radončić je, između ostalog, naveo kako ćemo uskoro imati ogromne probleme ako se ne okrenemo razvoju i europskim obvezama.

''Ako budemo imali ovakav klinč, i ako budemo imali ovakvu dekoncentriranost da se ne bavimo pitanjima građana, pitanjima euroatlantskog puta, da se stalno bavimo izbornom kampanjom, da Dodik stalno hrani Izetbegovića i ovaj njega, mislim da ćemo imati velike probleme'', rekao je.

Govoreći o ulasku u vlasti, rekao je kako SBB nije ušao u vlast da bi uradio nešto za sebe već da su ulaskom u koaliciju stabilizirali Federaciju.

''Bili smo vrlo velikodušni u poklanjanju pozicija SDA ili HDZ-u, bili smo raspoloženi za lokalne izbore. I što smo dobili? Stagnaciju. SBB neće sudjelovati u stagnaciji. Izetbegović je dao jučer ili prekjučer jednu zanimljivu izjavu, da je kao koaliciji SDA-SBB vrlo stabilna. Ja kažem - nije stabilna. Ako na proljeće ne počnu veliki infrastrukturni radovi, prva transverzala, toplovod, autoceste, SBB će preispitati smisao ove koalicije, koja se svodi na konflikte i blokade'', rekao je i dodao kako ga je izjava Izetbegovića da su SBB i HDZ krivi za zastoj u gradnji autoputa rastužila.

Građani su previše pametni

''Od 1995. godine je SDA na vlasti. Je li SBB kriv što nema brze ceste do Krajine, Goražda, Tuzle? Zašto nema prostornog plana Federacije? Koči ga SDA da bi se mogle ucrtati pozicije. Je li SBB kriv što nigdje nema ozbiljnih infrastrukturnih radova, što BiH u prosjeku godišnje gradi četiri do pet kilometara autoputa, a jedna Albanija uradi 100 kilometara za godinu, ili Kosovo, Hrvatska, koja je uradila za 17-18 godina 1.800 kilometara? Vi ne možete skrivati vlastitu odgovornost na način da se igrate jeftinih etiketa - krivi su Radončić i Čović. Građani su previše inteligenti i pametni, i iskustveno su prošli jalovost Izetbegovića i SDA. Prema tome, taj ping-pong ne vodi ničemu'', rekao je Radončić.

Govoreći o tome kako izgledaju sastanci s Čovićem i Izetbegovićem, Radončić je naveo da dobije masu lijepih obećanja da će stvari napokon krenuti.

''Mi smo imali izvanrednu ideju da nas trojica krenemo s razgovorima sa svim važnim ministrima i direktorima javnih poduzeća. To je odjednom ispuhalo, to više nitko ne spominje. Ne želim biti dio lažnih predizbornih obećanja, pravljenja lijepih atmosfera populizma da bi jedna stranka dobila više ili manje. Ako ne budemo gradili, koalicija je vrlo upitna s naše strane'', rekao je Radončić.

Bikovi koji bodu

Lider SBB-a Bio je i slikovit.

''Imamo previše bikova koji se bodu, a što bi Churchill rekao krave su te koje trebaju uspješnoj zajednici, da ih netko muze, da daju mlijeko, stvaraju nove vrijednosti. Danas imamo politiku sukoba gdje imate mnogo bikova koji bodu i svoje i tuđe i to je politika u kojoj SBB ne želi sudjelovati'', rekao je Radončić.

Kopirati
Drag cursor here to close