Analiza

Radončić: BiH ne može prihvatiti migrantski stampedo

"Situacija je zaista kataklizmična, ako Turska ostane pri tome da pošalje dva, tri milijuna ilegalnih migranata ka zemljama Europske unije, prva linija obrane u tom slučaju mora biti na granicama Grčke i Bugarske"
Vijesti / Flash | 28. 02. 2020. u 16:55
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Fahrudin Radončić 

Situacija će biti kataklizmična, a Bosna i Hercegovina neće moći da prihvati više stotina tisuća migranata ukoliko se milijuni izbjeglica sa sirijsko-turske granice pokrenu ka Europi, poručio je u razgovoru za N1 ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

Radončić dodaje da je na Europskoj uniji da zaustavi val miganata na svojim spoljnim granicama, granicama Bugarske, Grčke, Italije i Španjolske.

"Situacija je zaista kataklizmična, ako Turska ostane pri tome da pošalje dva, tri milijuna ilegalnih migranata ka zemljama Europske unije, prva linija obrane u tom slučaju mora biti na granicama Grčke i Bugarske", rekao je ministar sigurnosti BiH za N1 Fahrudin Radončić.

Radončić je dodao da se u Europskoj komisiji održava sastanak za vanjske poslove.

"Prema našim informacijama Grčka je već zapriječila prelazak određenom broju autobusa, situacija se analizira, pregovaračke aktivnosti su u punom jeku. Mislim da ljudi u Briselu pokušavaju da se dogovore sa turskom vlašću da ne ulaze u nešto što je izvan dogovora Turske i EU", pojasnio je ministar sigurnosti.

Radončić još kaže da Bosna i Hercegovina nije u situaciji da bude prava linija obrane, te dodaje da se nada da će migrantski talas zaustaviti na granicama Grčke, Bugarske, Italije i Španjolske.

"BiH apsolutno ne može prihvatiti 100.000, 200.000 ili više migranata koji bi ovuda prošli poput stampeda. To ne bi mogla zaustaviti ni Srbija, ni Hrvatska, niti regija", poručio je Radončić.

Na koncu, Radončić je dodao da smatra da je na potezu odlučnost EU, koja bi migrante trebala zaustaviti na granicama koje su najbliže Turskoj.

Podsjećamo, Reuters je prenio izjavu neimenovanog turskog dužnosnika, koji tvrdi da je turskoj policiji, obalnoj straži i pograničnim sigurnosnim službama naređeno ne zaustavljaju migrante i izbjeglice da preko kopna ili mora prelaze u Europu, a u iščekivanju dolaska novih izbjeglica iz Idliba.

Ubrzo nakon toga, agencije su prenijele da je prva grupa od blizu 300 migranata, uključujući žene i djecu krenula ka Europi.

Kopirati
Drag cursor here to close