Neizvjesna noć

Poplave: Situacija se normalizira, civilna zaštita prati situaciju

Iako se situacija stabilizira, opasnost postoji
Vijesti / Flash | 14. 05. 2019. u 20:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Igor Radojičić, gradonačelnik Banja Luke, nakon sjednice Gradskog stožera za izvanredne situacije priopćio je da se stavlja izvan snage odluka o izvanrednom stanju u naseljima Vrbanja, Ada, Česma, Lazarevo 1, Zalužani i Priječani.

"Civilna zaštita nastavit će da prati situaciju na terenu", rekao je Radojičić, naglasivši da je došlo do stabilizacije situacije i da je Vrbas nizvodno od Bočca jedina upozoravajuća konstanta.

Komisije za procjenu

Prema njegovim riječima, poplavama je pogođeno preko 25 mjesnih zajednica te oko 160 uglavnom pomoćnih objekata na području Banja Luke.

Najavio je formiranje dviju komisija koje će u narednim danima procijeniti štetu na objektima i poljoprivrednim zemljištima.

Pored klizišta koja su se pojavljivala i prethodnih godina evidentirano je šest novih klizišta.

Izvanredno stanje u šest banjalučkih naselja koja se nalaze uz rijeku Vrbanju i nizvodno od ušća Vrbanje u Vrbas uvedeno je noćas.

Una poplavila jedno domaćinstvo u Novom Gradu

Rijeka Una sve je bliže stambenim objektima u Ulici Ranka Šipke u Kostajnici i poplavila je jedno domaćinstvo, rekao je Srni glasnogovornik općine Aleksandar Pašić.

"Za sada je u donjem dijelu grada poplavljeno jedno domaćinstvo u kome smo aktivirali pumpu, te više pomoćnih objekata", rekao je Pašić.

Prema njegovim riječima, ova rijeka počinje se izljevati i na magistralni put prema Kozarskoj Dubici na izlazu iz grada, ali je ovaj putni pravac još prohodan, kao i magistralni put prema Novom Gradu.

Foto: N.N. / Očekuje se porast tijekom noći

Očekuje se porast Une tijekom noći

Stožer za Civilnu zaštitu općine Kostajnica očekuje znatniji porast vodostaja rijeke Une tijekom noći, rekao je Srni načelnik opštine Drago Bundalo.

Prema njegovim riječima, najugroženiji su stambeni objekti u Ulici Ranka Šipke, gdje je voda ušla u podrume šest kuća i u više pratećih objekata.

"Mi smo učinili što smo mogli, izgradili 'zečije nasipe', pomogli ljudima da osiguraju kuće onoliko koliko se može. Osim toga, imamo i četiri pumpe i već ispumpavamo vodu iz podruma", rekao je Bundalo.

Dodao je da je, što se tiče prometnica, voda već počela da se izljeva na magistralni put prema Kozarskoj Dubici na izlazu iz grada.

"Ovaj putni pravac je još prohodan i postavljena je prometna signalizacija koja upozorava vozače na otežanoprometovanje, a ukoliko on bude zatvoren imamo alternativni pravac", rekao je Bundalo.

Kako kaže, na području općine Kostajnica nema klizišta.

Vodostaj rijeke Une u Kostajnici u 19.00 časova iznosio je 445 centimetara, što je za 40 centimetara više nego jutros kada su proglašene vanredne mjere odbrane od polava.

Foto: N.N. /
 

U Šamcu mirnije, Bosna u Koritu

Stanje na području općine Šamac je redovno, rijeka Bosne je u koritu, dok je rijeka Sava manjom površinom izvan korita, ali nije napravila štetu, rekao je za Srnu Boro Bogdanović iz Civilne zaštite Šamac.

Bogdanović je istaknuo da je kanalska mreža na području općine u funkciji i da nema opasnosti za stanovništvo i imovinu.

"Visoki vodeni val rijeke Bosne koji je jutros ugrožavao područje općine Doboj, trenutno prolazi kroz područje naše općine. Očekujemo da će se u narednih nekoliko sati uliti u rijeku Savu i da neće ugroziti imovinu građana", naveo je Bogdanović.

On je naglasio da kabinet načelnika općine i pripadnici Civilne zaštite u potpunosti realiziraju Plan zaštite i spašavanja od poplava.

Bogdanović je dodao da je služba Civilne zaštite u stalnom kontaktu s predsjednicima vijeća mjesnih zajednica uz rijeke Bosnu i Savu.

On je rekao da je proglašenjem redovne obrane od poplava uvedeno i stalno dežurstvo radnika službe Civilne zaštite, predsjednika vijeća u osam mjesnih zajednica i povjerenika u tim mjesnim zajednicama.

"Stavljen je u funkciju Operativno komunikativni centar i stalno se obilaze kritična mjesta uz rijeke Savu i Bosnu. Stožer za izvanredne situacije je u pripravnosti, kao i drugi subjekti zaštite i spašavanja koji sudjeluju u Redovnoj obrani od poplava. Tu prije svega mislimo na poduzeće `Ušće Bosne` koje je osiguralo dovoljne količine vreća i nasipnog materijala", naglasio je Bogdanović.

On je dodao da sve mjere ostaju na snazi do daljeg jer se očekuje porast vodostaja rijeke Save u narednom periodu.

Kopirati
Drag cursor here to close