Neriješn status

Radnici Zenicatransa će ponovo blokirati kolodvor i zgradu Gradske uprave?

''Donijeli smo jedinstven zaključak da mi, ovim putem, pozivamo gradonačelnika da nam se do petka obrati i kaže što planira sa Zenicatransom. Inzistiramo da nam se, na bilo kakav način riješi status. Samo želimo da znamo svoj pravni status''
Vijesti / Flash | 04. 05. 2020. u 12:18 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikat Javno-komunalnog poduzeća Zenicatrans-prevoz putnika održao je zbor radnika na kojem su donijeli zaključak da od Gradske uprave i Gradskog vijeća Zenice traže da konačno razrješi status tog poduzeća i njegovih radnika.

Kako je u izjavi za medije obrazložio predstavnik radnika Hazrudin Bilić, na ovakav su se potez odlučili nakon što su neslužbeno saznali da je Gradska uprava ustupila gradski i prigradski prijevoz privatnim poduzećima Babić Biss tours iz Zenice i Prevoz putnika Zavidovići, koji su, po privremenom rješenju na tri mjeseca, trebali da do 9. travnja obavljaju javni prijevoz u gradu Zenici. Taj ugovor je, kaže, produžen.

''Donijeli smo jedinstven zaključak da mi, ovim putem, pozivamo gradonačelnika da nam se do petka obrati i kaže što planira sa Zenicatransom. Inzistiramo da nam se, na bilo kakav način riješi status. Samo želimo da znamo svoj pravni status''- kazao je Bilić, koji je najavio mogućnost ponovne blokade Autobusnog kolodvora Zenica, a možda i Grada te zgrade Gradske uprave.

Osjećaju se, kaže, potpuno bespomoćno te napominje da nisu dobili nijednu plaću za ovu godinu, te napominje kako ih najviše iznenađuje da nijedna institucija ne reagira na probleme preostalih 100-injak zaposlenih tog poduzeća.

Direktor Darmin Terzić podsjeća da je nastupio peti mjesec blokade računa poduzeća te da je on još u siječnju podnio ostavku i odradio otkazni rok, ali ga privremeni Nadzorni odbor, kojem je početkom ožujka također istekao mandat, nije želio razrješiti.

Napominje da je također dobio informaciju da su privremeni ugovori za prijevoz produženi privatnim poduzećima te da je na poziciji direktora ostao ''iz moralnih i etičkih razloga'', da se sačuva imovina. Ipak, u četvrtak, 30. travnja, uputio je zahtjev Gradskoj upravi i Gradskom vijeću da ga razrješe dužnosti.

''Prema neslužbenim informacijama - ja nijednog službenog akta nisam dobio, taj ugovor je produžen sa prijevoznicima. Mi nismo dobili nijednu službenu informaciju iz Gradske uprave, ali, također, i stanica je, sa 1. svibnjem, predana firmi Prevoz putnika Zavidovići'', kaže Terzić, ali napominje da je i tu informaciju dobio od nadležnih iz preduzeća Prevoz putnika Zavidovići.

''Tražio sam upit od Gradske uprave da se kaže da li je ta informacija točna ili ne, međutim, još odgovor nismo dobili...Nemamo nijednog odgovora iz Gradske uprave šta dalje sa poduzećem. Kakva će biti sudbina poduzeća, ne znam...Očigledno je da je namjera da se ovo poduzeće samo ugasi'' - kaže Terzić, koji ističe da on nema nadležnosti da pokrene stečaj niti gašenje poduzeća.

Poduzeće je, napominje Terzić, mada im nitko to nije ni tražio, Gradskoj upravi dostavilo dva prijedloga rješenja statusa tog poduzeća, ali ponovo nisu dobili nikakvu povratnu informaciju.

Radnici su, odlukom Uprave poduzeća, od 1. veljače bili na godišnjem odmoru za prošlu i tekuću godinu. Gradsko vijeće je naložilo da se poduzeću iz gradskog proračuna isplati milijun KM za isplatu plaća, ali je prva tranša, od 540.000 KM, bila dovoljna za isplatu zaostalih plaća iz prošle godine.

Preostalih 460.000 KM još se, napominje Terzić, nalazi na računu Grada Zenice, zbog čega nisu mogli isplatiti minimalne plaće za ovu godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close