Tko je odgovoran?

Radnici Komosa: Gradonačelnik baca prašinu u oči građanima

''Lakše je izvesti civilnu zaštitu da mete nego uraditi svoj posao u skladu sa zakonom i urediti komunalu u Mostaru'', stoji u priopćenju koji su poslali radnici J.P. KOMOS d.d. Mostar, u stečaju.
Vijesti / Flash | 07. 12. 2017. u 13:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radnici javnog poduzeća KOMOS d.d. Mostar, u stečaju, reagirali su priopćenjem za javnost nakon što je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić donio je Odluku kojom se na rok od 30 dana angažiraju dodatne osobe kroz službu Civilne zaštite Grada Mostara u cilju podizanja razine čistoće javnih površina.

''Umjesto da otkloni uzrok problema u komunali Mostara, koje je sukreirao, Gradonačelnik baca prašinu u oči građanima samovoljno pokušavajući otkloniti tek nekoliko posljedica. Napominjemo da uređenje komunalne djelatnosti u Mostaru, zavisi samo i isključivo od izvršne vlasti, odnosno od Gradonačelnika. Umjesto da kroz dovršetak procesa formiranja jedinstvenog poduzeća ojača i uredi gradsku komunalnu djelatnost, Gradonačelnik je  godinama sustavno ruši. U želji da pokrije posljedice svojih činidbi, samovoljno angažira civilnu zaštitu'', navodi se u priopćenju.

Jedan od dokaza sustavnog rušenja komunale je Gradonačelnikovo donošenje odluke o angažiranju civilne zaštite da očisti dvorišta i ulice u dijelu grada koji čiste i održavaju radnici J.P. Parkovi, p.o.

Iz JP Komos Mostar tvrde da nema potrebe za dodatnim radom na čišćenju u dijelu grada koji održavaju radnici poduzeća Komos, što je vidljivo na terenu.

U priopćenju se navodi kako gradonačelnik godinama nalazi načine kako da pomogne i održi poduzeće J.P. Parkovi p.o. (koje nije ni registrirano po Zakonu o gospodarskim društvima), dok istovremeno, nečinjenjem, odnosno neprovođenjem Odluka Gradskog vijeća opstruira formiranje jedinstvenog komunalnog poduzeća, što je trenutno njegova isključiva nadležnost.

Umjesto da završi ovaj proces, čime bi bili riješeni postojeći problemi, gradonačelnik već godinama radi suprotno.

Posljednji, nedavni primjer sprječavanja ujedinjavanja komunale, ali i pokušaja urušavanja J.P. Komos, desio se u završnici stečajnog procesa Komosa, kada je gradonačelnik zakočio donošenje Odluke o usvajanju Stečajnog plana J.P.Komos d.d., u stečaju, za koji je pismeno ''dao deklarativnu podršku i suglasnost''.

Deklarativnom podrškom, a stvarnom opstrukcijom tog procesa, po ko zna koji put, bacio je prašinu u oči radnicima ovog poduzeća i građanima ovog Grada kroz tezu o više komunalnih poduzeća kako bi krivnju o nespremnosti da riješi ovaj problem prebacio upravo na komunalna poduzeća koji hoće da taj problem riješe. Čak što više u javnosti i među građanima je stvoreno uvjerenje da su za sve kriva komunalna poduzeća što nas posebno boli i što je apsolutno netočno, navode iz Komosa.

Stožer Civilne zaštite Mostara nije sazvan, niti se sastao od 20.04.2017.godine, unatoč požarima, elementarnim nepogodama i oskudici vode. Stoga čudi da je gradonačelnik samovoljno donio Odluku i aktivirao civilnu zaštitu zbog prljavih ulica u dijelu grada koji čisti poduzeće Parkovi.

Iznenađuje nas da gradonačelnikova samovolja ide toliko daleko da sam donosi zaključke i određuje što komunalne tvrtke mogu, a što ne uraditi. Sve bez konsultacija s upravama komunalnih tvrtki, stoji u priopćenju.

Napominjemo da je stečajni upravnik Komosa u više navrata tražio sastanak sa gradonačelnikom, ali ga gradonačelnik nije primio, niti je pokazao ikakav interes za provođenje stečaja kao velikog koraka za uređenje komunalne djelatnosti u Mostaru.

Iz Komosa pitaju gradonačelnika, zašto Mostar nema komunalnih redara? S obzirom da Zakon o komunalnoj djelatnosti HNŽ, usvojen 28.04. 2016.godine., članom 60. izričito propisuje formiranje komunalnih redara koji bi sa efikasnijim radom gradske inspekcije stvorili uslove za napredak opće čistoće u Mostaru.

Pitaju gradonačelnika, zašto Mostar nema jedinstveni registar korisnika komunalnih usluga? I to je propisano članom 25. Zakona o komunalnoj djelatnosti HNŽ. Takav registar bi drastično poboljšao financijsko stanje komunalnih poduzeća.

Napominju da je 10.11.2016.godine, pismeno traženo od Gradonačelnika da svojom aktivnošću uveže baze korisnika usluga komunalnih poduzeća sa bazom CSB, što do danas nije učinjeno, a što je još jedan dokaz nebrige o komunalnim poduzećima, ovaj put kroz njihovo financijsko uništavanje.

Na kraju pitaju gradonačelnika da javno odgovori po kom osnovu i na osnovu kog akta je primio spomenute radnike, te da odgovori o kom višku sredstava se radi i kako je nastao taj višak kada se zna da ima manjak sredstava u proračunu i da je rađen rebalans.

Ako je mislio na sredstva koja su bila predviđena za obavljanje komunalnih djelatnosti, a nisu utrošena upravo zbog opstrukcija od strane grada ne mogu biti trošena mimo izvođača sa kojima je potpisan ugovor i bez definiranja u proračunu.

Lakše je izvesti civilnu zaštitu da mete nego uraditi svoj posao u skladu sa zakonom i urediti komunalu u Mostaru, stoji na kraju priopćenja koji su poslali radnici J.P. KOMOS d.d. Mostar, u stečaju.

Kopirati
Drag cursor here to close