Novi prosvjed

Radnici Ere opet blokirali cestu; Prosvjed i ispred Vijećnice

Odluka Vlade Hercegovačko-neretvanske županije da kupi mostarski hotel zapela je zbog toga što je ne prihvaćaju ministri iz reda SDA.
Vijesti / Flash | 22. 02. 2018. u 10:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radnici mostarskog hotela Ero blokirali u četvrtak prometnicu M-17 tražeći da se riješi njihov status.

Kako je istaknula predsjednica sindikata radnika hotela Mira Mandić, radnici traže da im se uplate doprinosi kako bi neki od njih mogli u mirovinu, a neki na zavod za zapošljavanje.

''Što se tiče prodaje, od toga ništa. Ostavljeno je sa strane jer su ministri iz SDA rekli da ne podržavaju prodaju. Prema tome, nama su prioritet doprinosi da bi mogli ići na biro, mirovinu i imati zdravstveno'', rekla je Mandić.

Mandić je za Bljesak.info rekla kako ne očekuju od mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića puno, ali da su mu se obratili jer ih se šalje na niže razine.

''Za doprinose potražujemo 1,4 milijuna KM što je ukupna vrijednost dugovanja sa svim kamatama. Ne očekujemo ništa od grada, već se jednostavno javili Gradu Mostaru jer stalno dobivamo opomene od Vlade Federacije: 'Idite, idite na nižu razinu, vi ste njihovi'. Mi se radnici hotela Ere i kao stanovnici ovoga grada pitamo: Kako gospodin Bešlić, ako ne može riješiti problem nas 60 djelatnika, kako može riješiti sve probleme grada'', rekla je Mandić.



Nakon kratkotrajne blokade prometnice, radnici su se okupili ispred gradske vijećnice u Mostaru.

Naime, odluka Vlade Hercegovačko-neretvanske županije da kupi mostarski hotel zapela je zbog toga što je ne prihvaćaju ministri iz reda SDA.

Bljesak.info / Radnici Ere u Vijećnici 



Iz Vlade su poručili kako su imali dobru namjeru, ali da su političke igre sve blokirale.

Na održavanje žurne, telefonske sjednice čekalo se osam dana, a na njoj su ministri iz SDA odbili okončanje procedure kupnje hotela.

''Ministri iz SDA sada ne pristaju na dovršetak procesa kupnje Hotela 'Ero', što je krajnje neodgovorno kako prema Vladi samoj, tako i prema ostalima uključenima u postupak, posebice radnicima Hotela. Nadamo se kako će rješavanje operativnih zadaća prevladati uske stranačke interese kako bismo odgovorili na izazove koji stoje pred nama na dobrobit građana'',  poručili su ranije iz Vlade HNŽ-a.

O svemu je govorio i čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović rekavši kako se, kad je došlo do parafiranja odluke o kupovini hotela, izvlače neki uvjeti.

''Da bi ljudi, koji nisu ni krivi ni dužni, završili na ulici jer nisu riješili životne probleme. Traže se različiti razlozi  da bi se stanje zadržalo u blatu i sivilu, s dosta problema koji postaju problemi svih nas. To je krajnje neodgovorno i s te strane odnosi između koalicijskih partnera, što god to značilo, su iznimno loši. Najbolji način da provjerimo koliko su odnosi dobri, je na operativnim zadacima'', rekao je Čović govoreći da u tom smislu trenutno imaju i razgovore oko sindikata kada je zdravstvo u pitanju. ''Ne smiju zbog našeg nerada ispaštati oni koji časno rade'', kazao je Čović.

Ranije je za Bljesak.info Edin Mušić, predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH i čelnik hercegovačko-neretvanske SDA rekao kako podržavaju rješavanje problema uposlenika ali i da se situacija raščisti do kraja.

''Podržavamo da se pitanje uposlenih riječi na regularan i zakonit način i o tome treba iskreno razgovarati. Staviti sve dokumente na stol i naći rješenje. SDA želi samo jednu potpuno čistu situaciji u ništa drugo oko objekta koji se kupuje. To je naše jedno usmjerenje i naš zadatak i mi ćemo na tome ustrajati'', rekao je.

Radnici prosvjeduju jer za njih 62 nisu uplaćivani u posljednje četiri godine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close