Može im bit'

Raditi nelegalno, putovati lagano

Vijesti / Flash | 08. 02. 2016. u 07:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH tijekom 2014. i 2015. godine na službena putovanja u inozemstvo potrošili su oko 60.000 KM, od čega je najviše, oko 15.500 KM, izdvojeno na avio-letove i dnevnice Irene Hadžiabdić, koja od studenog 2014. godine faktički radi kao nelegalni član Povjerenstva, a kako tvrde Nezavisne, opet će na dalek put.

Prema dokumentaciji koja je u posjedu Nezavisnih novina, Hadžiabdić je tijekom 2014. putovala u Rumunjsku (dva puta), Sloveniju, Tunis, Jordan i Koreju, a u 2015. godini je dva puta posjetila Washington (SAD), dva puta Crnu Goru te jednom ponovo Rumunjsku.

Tih pet putovanja u 2015. koštalo je 10.140 KM, od čega je na dnevnice otišlo 3.853 KM, a na avio-letove 6.287 KM.

Nezavisne podsjećaju kako je Hadžiabdić mandat istekao još u rujnu 2014. godine, a od studenog te godine ona radi izvan mandata i faktički kao nelegalni član Povjerenstva.

Prema članu 2.15, stav 4. Izbornog zakona BiH, "ukoliko članu CIK-a mandat ističe u izbornom periodu, mandat mu se produžava samo do isteka izbornog perioda, odnosno do potvrđivanja rezultata izbora".

S obzirom na to da izborno razdoblje traje šest mjeseci, što znači da je i 2014. on trajao od svibnja do studenog, jasno je da je Hadžiabdić mandat mogao biti produžen samo do studenog.

Od tog datuma Središnje izborno povjerenstvo grubo krši Izborni zakon, a Hadžiabdić radi kao nelegalni član. Ozbiljne posljedice ovakvog kršenja zakona, a što su Nezavisnim novinama potvrdili i pravni stručnjaci, mogle bi nastupiti ukoliko neko postavi pitanje legalnosti odluka donesenih od studenog 2014. godine, pogotovo onih koje su donesene zahvaljujući odlučujućem glasu Hadžiabdić.

Ahmed Šantić, predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva, na pitanje iz kojih je sredstava ovo plaćeno nije odgovorio.

"Ne mogu vam to reći, zaista ne znam. Nemam tih informacija, jer to su ozbiljne stvari. To trebate pitati glasnogovornika", rekao je kratko Šantić.
Nezavisne novine pokušale su dobiti odgovor od glasnogovornika, ali i od same Hadžiabdić, ali im nije uspjelo.

''Iz nepoznatih razloga ova jako značajna državna institucija očito će nastaviti kršiti zakon i pravno riskirati, budući da je krajem veljače Hadžiabdić u društvu s Brankom Petrićem (neformalno najutjecajnijim članom Povjerenstva), planirala nova putovanja u SAD i daleku Indiju! Nije poznato s kojom namjerom i od kojih sredstava'', navode banjalučke novine.

Nezavisne novine podsjećaju kako će Središnje izborno povjerenstvo početkom svibnja raspisati lokalne izbore i ući ćemo u polugodišnje izborno razdoblje. Ukoliko do tada ne bude izabran novi član, Hadžiabdić, iako nelegalni član, ostat će sve do studenog i potvrđivanja rezultata lokalnih izbora.

Kopirati
Drag cursor here to close