Obrana i zaštita

Radikalizacija i nasilni ekstremizam prijete sigurnosti BiH

Vijesti / Flash | 04. 04. 2017. u 14:44 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Zajedničke komisije za obranu i sigurnost Bosne i Hercegovine Sifet Podžić i članovi komisije Mario Karamatić, Hanka Vajzović i Šemsudin Mehmedović razgovarali su danas u Sarajevu sa visokim izaslanstvom Europske unije (EU), predvođenim koordinatorom EU za borbu protiv terorizma Gillesom De Kerchoveom, o pitanjima borbe protiv nasilnog ekstremizma i terorizma.

Na sastanku su sudjelovali i zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Mladen Bosić i šef Izaslanstva EU u BiH Lars Gunar Wigemark, a razmatrano je i pitanje političkog opredjeljenja bosanskohercegovačkih vlasti u vezi sa ključnim pitanjima od značaja za borbu protiv terorizma i za unutrašnju sigurnost EU.

Članovi Zajedničke komisije informirali su predstavnike EU o aktivnostima na planu preventivnog djelovanja u borbi protiv terorizma.

Naglasili su da je riječ o jednom od ključnih sigurnosnih izazova s kojim se suočavaju svi subjekti unutar sigurnosnog sektora i da je Zajednička komisija, tijekom radnih posjeta, niza seminara, konferencija i sastanaka sa direktorima sigurnosnih agencija i ministrom sigurnosti, bila u poziciji da stekne uvid u stanje preventivnog djelovanja i suprostavljanja eventualnim nositeljima terorističkog djelovanja i nasilnog ekstremizma u BiH.

Također su istaknuli da su, posebno u periodu nakon terorističkih akata u BiH, inzistirali na unaprjeđenju suradnje i podizanju nivoa koordinacije policijskih agencija u BiH.

Sudionici sastanka zajednički su upozorili na činjenicu da djelovanje povratnika sa stranih ratišta, radikalizacija i nasilni ekstremizam, kao i nedozvoljena trgovina oružjem, predstavljaju značajne prijetnje sigurnosti BiH.

Razmotrene su i mogućnosti intenziviranja suradnje s institucijama BiH na planu borbe protiv terorizma i nasilnog ekstremizma.

Naglašena je i potreba uspostavljanja partnerskih odnosa između institucija BiH i EU u ovoj oblasti, uzimajući u obzir činjenicu da je BiH podnijela zahtjev za članstvo u EU i da je Europska komisija u procesu izrade mišljenja o ovom zahtjevu.

S tim u vezi, institucijama BiH preporučeno je korištenje raspoloživih alata EU, poput EUROPOL-a, EUROJUST-a, Mreže za podizanje svijesti o radikalizaciji (RAN), fondova iz instrumenata pretpristupne pomoći (IPA) i provedbe okvira Inicijative zapadnog Balkana za borbu protiv terorizma, priopćeno je iz PSBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close