OSBiH

Rade Šimić: Časnik, putopisac i avanturist

Vijesti / Flash | 20. 09. 2017. u 12:02 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potporučnik Rade Šimić radi kao časnik za materijalno-financijske poslove i kontrolor u Oružanim snagama BiH.

Sretan sam što radim posao za koji sam se educirao nastojat ću se u budućnosti razvijati u tom pravcu.

Rade je završio Ekonomski fakultet u Tuzli, s najboljim prosjekom. Tijekom studiranja dobivao je stipendije te koristio studentske programe za putovanja po Europi. U slobodno vrijeme bavio se planinarenjem i sportom.


Rade kaže kako je po okončanju studija, u razdoblju od godinu i po dana, dobio više od 30 odbijenica na prijave za posao. Prilika da bude dio Oružanih snaga pomogla mu je u namjeri da ostane živjeti u BiH.

"Volim svoju domovinu, raznolikost prirode i pristupačnost ljudi na ovim prostorima. Drago mi je što sam bitna karika u sustavu OS BiH i tu vidim prostor za osobni napredak i razvoj.

Rade kaže da je tijekom jednogodišnje Osnovne vojne izobrazbe uspio napisati knjigu o putovanju po dijelovima Južne Amerike, kada je proputovao kroz Brazil, Argentinu, Urugvaj i Boliviju, ali i posjetio drevni grad Inka.



"Imao sam čast biti nazočan na nogometnoj utakmici između BiH i Argentine na čuvenom stadionu Marakana u Brazilu. Nakon te utakmice nastavio sam svoje putovanje kroz zemlje Južne Amerike, i svi zapisi i fotografije
s tog putovanja stajali su po strani sve do trenutka moje vojne izobrazbe u Oružanim snagama BiH. Imao sam godinu dana. Nakon dnevnih aktivnosti posvetio bih se pisanju i finaliziranju svoje prve knjige "Putopis kroz Svjetsko prvenstvo i put za Machu Picchu".


Rade ističe da postoje sličnosti između vojske i putovanja:

"Svako putovanje s kojeg se vratite, svaki grad koji posjetite ili planina koju popnete ugradi u vas nešto novo. Vi više niste ista osoba. Tako isto i u vojsci. Nakon što prođete vojnu izobrazbu svjesno ili nesvjesno vi ste se promijenili. Tu sam naučio da cijenim određeni sustav vrijednosti. Da dobro isplaniram svoje vrijeme. I da za sebe uzimam ono najbolje i najpozitivnije, te da uvijek pronalazim poticaj za samounapređenjem. Pronađite i vi svoj poticaj unutar Oružanih snaga BiH", poručuje Rade Šimić.

Javni natječaj za prijem kandidata u profesionalnu vojnu službu u početnom činu potporučnika Oružanih snaga BiH otvoren je do 4.listopada 2017. godine. Na natjećaka se mogu prijaviti mladići i djevojke koji su završili fakultet i koji imaju manje od 27 godina na dan 1.1.2019.godine.
Detaljnije informacije pročitajte na službenoj stranici ministarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close