RTRS

Radača: U jami pronađeni ostaci srpskih žrtava

Vijesti / Flash | 27. 04. 2016. u 15:17 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U jami Radača na Gorancima kod Mostara, zaliveni u beton, pronađeni su posmrtni ostaci žrtava proteklog rata, saznaje RTRS iz izvora bliskih istražnim organima.

Lokalitet Radače sutra bi trebali posjeti i forenzičari i ICPM.

?oš 2009. godine u ovoj masovnoj grobnici pronađeni su posmrtni ostaci troje Srba i jednog Hrvata, istraga bila prekinuta da bi u međuvremenu samo jednom na kratko bila nastavljena.

Prema tvrdnjama mještana, jama je duboka oko 100 metara, a posmrtni ostaci pronađeni su na dubini od oko 50 metara.

Pronađen ljudski skelet

Pretpostavlja se, da se u ovoj grobnici nalaze posmrtni ostaci najmanje 30 srpskih žrtava.

Lejla Čengić iz Instituta za nestale osobe BiH je ranije za naš portal rekla kako je ekshumacija na lokalitetu Radače počela u lipnju 2015. godine. Rekla je kako su pronađeni dijelovi ljudskog skeleta koji se nalaze u mrtvačnici Sutina.

''Dijelovi ljudskog skeleta koji su pronađeni tada nalaze se u mrtvačnici Sutina i svakako će izvršiti DNK analiza i čim dođe DNK nalaz mi ćemo o tome obavijestiti obitelj. Naravno ovo je moguće ukoliko bude uzoraka krvi za DNK analizu, te ako dođe do podudaranja koštanih uzoraka s uzorcima krvi'', rekla je za Bljesak.info Čengić.

Traga se za posmrtnim ostacima 686 nestalih osoba

Tužiteljstvo BiH, koje vodi proces pretrage jame, za Bljesak.info je prije dva mjeseca reklo kako je ekshumacija na području jame Radača veoma složena.

''Radi se o vrlo složenom i zahtjevnom procesu ekshumacije zbog dubine jame, konfiguracije terena i ostalih okolnosti. Tužiteljstvo BiH u kontaktu je sa institucijama koje sudjeluju u ovom procesu, radi sastavljanja plana aktivnosti za sljedeće razdoblje'', rečeno je iz Tužiteljstva.

Iz Instituta za nestale osobe BiH su rekli kako se na području Hercegovine još uvijek traga za posmrtnim ostacima 686 nestalih osoba. Riječ je o 486 nestalih Bošnjaka, 99 Hrvata i 101 nestaloj osobi srpske nacionalnosti. Najavljene su tri nove ekshumacije na području Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close