Nestale osobe

Radača: Pronađeni fragmenti kostiju, čekaju se tehnički uvjeti za novu ekshumaciju

Vijesti / Flash | 13. 02. 2017. u 12:20 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ekshumacija u jami Radača u blizini Mostara još uvijek traje i trajat će i u sljedećem razdoblju. Do ovog trenutka došlo se do 77. metra i bit će nastavljeni i u sljedećem razdoblju dok se ne pretraži kompletna unutrašnjost jame'', rekla je za Bljesak.info Lejla Čengić iz Instituta za nestale osobe.

Čengić je rekla kako je prema njihovim informacijama Radača trebala biti duboka oko 80 metara. Rekla je kako su u siječnju pronađeni sitni fragmenti kostiju čija se analiza treba izvršiti.

''Posljednji put kad su pronađeni sitni fragmenti kostiju 5. i 17. siječnja 2017. godine još nije utvrđeno da li je riječ o ljudskim ili životinjskim kostima. O ovome se treba izjasniti vještak sudske medicine'', rekla je Čengić.

Kako nam je rekla Čengić da tijekom trajanja ekshumacije nije identificiran niti još jedan DNK uzorak, osim četiri osobe 2008. godine.

''Sve kasnije ekshumacije koje su rađene u jami mi još uvijek nemamo niti jedan DNK nalaz. Nemamo niti jedan identitet'', rekla je Čengić.

Podsjećamo, ekshumacija iz ove jame radi se četvrti put, prvi put je izvršena 2008. godine kada su pronađeni posmrtni ostaci četiri žrtve iz proteklog rata, zatim 2009. i 2012. godine rađena je ekshumacija, ali posmrtni ostaci nisu pronađeni.

Radove u jami obavljaju radnici d.o.o. Rudar iz Tuzle koji imaju svu potrebnu opremu i osposobljenost za izvođenje radova, a prisutni su i predstavnici MUP HNŽ-a i Instituta za nestale osobe BiH, ukoliko se pronađu posmrtni ostaci prisutan je i vještak sudske medicine.

Čengić je rekla kako će uskoro, kad se zadovolje tehnički uvjeti, na području Mostara početi nova ekshumacija.

Na području Hercegovine ukupan broj nestalih je 686, riječ je o 484 žrtve bošnjačke nacionalnosti, 108 hrvatske i 94 srpske nacionalnosti.

Kada je riječ o osobama nestalim u tijeku proteklog rata na području Mostara još uvijek se traga za 180 osoba, 98 bošnjačke, 51 srpske i 31 hrvatske nacionalnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close