Fragment kosti

Radača još uvijek krije tajnu: Pronađena je samo jedna ljudska kost

Vijesti / Flash | 09. 05. 2016. u 09:04 Sa.M.
Kopirati

''Nedavno je u jami Radača pronađeno dosta kostiju životinjskog porijekla. Također, pronađen je i jedan fragment butne kosti za kojeg postoji sumnja da bi mogao biti ljudskog porijekla. Taj fragment kosti je prevezen u mrtvačnicu Sutina i uzet će se uzorak kako bismo DNK analizom pokušali utvrditi o čemu se zapravo radi'', rekla je Lejla Čengić iz Instituta nestale osobe za Bljesak.info.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naime, Tužiteljstvo BiH je prije 10-tak dana objavilo kako su u jami Radači koja se nalazi na lokalitetu Goranci kod Mostara pronađeni posmrtni ostaci žrtva srpske nacionalnosti iz prethodnog rata. No, kako nam je potvrdila Čengić, rano je za bilo kakve zaključke.

Tužiteljstvo: Posmrtni ostaci zaliveni betonom

''Kosti i posmrtni ostaci pronađeni su na dubini od oko 54 metra, te će nakon vađenja posmrtnih ostataka biti rađen proces vještačenja i utvrđivanja identiteta žrtava putem DNK analize. Na navedenoj dubini pronađeni su ostaci betona, što ide u prilog istražnim saznanjima da su posmrtni ostaci nakon bacanja u jamu zatrpavani u cilju skrivanja'', rečeno je tada iz Tužiteljstva.

Vođeni ovim navodima srpski mediji su čak prenijeli kako su tada otkriveni posmrtni ostaci čak 30 Srba.

No, Čengić je rekla da kad se objavi da su pronađeni posmrtni ostaci mnoge obitelji ponadaju.

''Samim tim kad se tako nešto objavi mnogo se obitelji uznemiri i počnu se nadati da su to posmrtni ostaci članova njihovih obitelji, ali činjenica je da je pronađen samo jedan fragment kosti'', rekla je Čengić.

Pronađeni skelet nije identificiran

Dodala je i kako je krajem prošle godine na lokalitetu Radača pronađen dio skeleta koji se nalazi u mrtvačnici Sutina, ali da se još uvijek čeka nalaz.

''Krajem godine je isto pronađen dio kostiju koji se nalazi u mrtvačnici Sutina i do danas nije došao DNK nalaz. Je li je riječ o žrtvi iz proteklog rata ili o starijim kostima mi još uvijek to ne možemo reći. Ono što znamo je da DNK nalaz nije došao'', rekla je Čengić i dodala kako su tijekom višegodišnjih ekshumacija pronađeni posmrtni ostaci četiri osobe.

''Riječ je o tri žrtve srpske i jedna žrtva hrvatske nacionalnosti. Oni su identificirani i predani obiteljima kako bi ih ukopali'' rekla je Čengić.

Nastavak radova

Kaže kako su timovi Instituta na terenu, te će nastaviti radove u budućnosti.

''Ekshumacija jame Radača se radi gotovo godinu dana, dakle od lipnja prošle godine. Trenutno smo došli negdje do 53 metra. Mi nastavljamo radove, pa ćemo vidjeti što ćemo pronaći'', rekla je Čengić.

Iz Instituta za nestale osobe BiH su ranije rekli kako se na području Hercegovine još uvijek traga za posmrtnim ostacima 686 nestalih osoba. Riječ je o 486 nestalih Bošnjaka, 99 Hrvata i 101 nestaloj osobi srpske nacionalnosti. Najavljene su tri nove ekshumacije na području Hercegovine.

Kopirati